Näringspolitisk talesperson – kemikaliepolitik

Vill du arbeta för en viktig del av svensk industri? Bland våra 1400 medlemsföretag återfinns några av landets mest forskningsintensiva och största exportföretag. Just nu söker vi en Näringspolitisk talesperson – kemikaliepolitik.

Våra medlemsföretag är avgörande för att lösa de viktigaste utmaningarna för vår framtid, klimatutmaningarna, vår hälsa och hur vårt framtida samhälle ska se ut. Om våra företag är framgångsrika finns alla möjligheter att utmaningarna kommer att lösas. 
 
Nu söker vi dig som är intresserad av samhällsdebatten om kemikalier samt kunnig inom kemikalielagstiftning och toxikologi.  
 

Om tjänsten

Som Näringspolitisk talesperson inom kemikaliepolitik på IKEM deltar du i debatten och bidrar med kunskap om hur kemiska ämnen kan hanteras utan risk och om hur kemikalielagstiftningen bör utformas för att främja hållbar utveckling. Du är medlemsföretagens röst i såväl i massmedia och sociala medier som i kontakter med akademi, myndigheter och regering. 
 
I arbetet ingår att synliggöra hur kemikalier och plaster kan bidra till ett hållbart samhälle samtidigt som en säker kemikalieanvändning prioriteras. Arbetet utförs ofta i samarbete med andra organisationer inom industrin, både på nationell nivå och på europeisk nivå där vår europaorganisation Cefic är den största branschorganisationen i Bryssel. Du är en del i IKEMS näringspolitiska team och har en viktig roll i vårt påverkansarbete. 
 

Utbildning, erfarenheter och personliga egenskaper

Vi söker dig som har akademisk examen inom toxikologi, kemi eller kemiteknik. Du har goda kunskaper om dagens kemikalielagstiftning samt intresse för miljö- och kemikaliepolitik. Erfarenhet av arbete med EU-lagstiftning är meriterande. 
 
För att lyckas och trivas i rollen är du som person utåtriktad och social, har ett brett omvärldsperspektiv och gillar att påverka och debattera. Du har en mycket god förmåga att bygga relationer, en god analytisk förmåga samt förmågan att förklara komplicerade begrepp på ett enkelt och lättbegripligt sätt. Vi ser också att du är serviceinriktad, social och gillar att samverka och skapa mötesplatser. Din kommunikativa förmåga är mycket god i både tal och skrift, på svenska samt engelska.
 

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna

På IKEM arbetar cirka 30 personer och de flesta av oss hittar du på kontoret i Stockholm, men vi finns också representerade i Göteborg, Malmö, Växjö och Örebro. Vi har kompetenser av skilda slag; exempelvis så finns jurister, personalvetare, kemister, ekonomer, toxikologer och kommunikatörer hos oss. Det är spridning bland oss på andra sätt också – den yngsta är född i början av 80-talet och den äldsta i början av 50-talet – och så är hälften av oss kvinnor och hälften är män. 
 
Vi arbetar både långsiktigt och operativt i nära samarbete med våra medlemsföretag. Här får du arbeta med samhällspåverkan genom vårt utåtriktade arbete och du ges förutsättningar till ständig kompetensutveckling. 
 

Information och ansökan

I den här rekryteringen samarbetar vi med Harvey Nash. Merparten av intervjuerna beräknas genomföras efter semestern men urval sker löpande. Skicka därav din ansökan i form av CV och personligt brev så snart som möjligt men senast 14 augusti till ansokan@harveynash.se där du anger referensnummer 5343.