Alla nyheter

IKEM i Almedalen: Jakten på plasten – kasta inte ut badankan med badvattnet

6 juli 2018 Plast är ett fantastiskt material men hamnar ibland på fel ställe. Vad tänker politiker, miljörörelse och IKEM om det? Det diskuterades vid många olika seminarier i Almedalen i år. Här är en rapport från vårt eget seminarium den 4 juli

Förpackningar som en lösning av världssvälten

4 juli 2018 Anders Fröberg, ordförande i IKEM och vd på Borealis, deltog under onsdagen på ett frukostseminarium i Almedalen om matsvinn och hur förpackningar kan vara en del lösningen av världssvälten. Förpackningar fyller en viktig roll i att skydda produkterna och varorna de innehåller, minska matsvinnet och koldioxidutsläppen vid transporterna. Tillsammans med forskare och industrin diskuterades hur man ska se på förpackningarnas roll när behovet av livsmedel ökar globalt.

Hur vet du det? Våga fråga för en smartare valrörelse!

3 juli 2018 IKEM är även i år med i Almedalen och i Industriområdet under parollen Industrin Tar Matchen. Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert på IKEM rapporterar här från seminariet #hurvetdudet? Under #hurvetdudet? diskuterar Anders Sahlman från Vetenskap & Allmänhet, Olle Zachrison från Sveriges Radio och Elisabeth Rytter från Livsmedelsföretagen om vikten av att våga ifrågasätta och faktakolla påståenden både i etablerade och sociala medier.

Miljöministern skickar miljardnotan till hushållen

2 juli 2018 Regeringen har fattat beslut om ett nytt system för återvinning som orsakar stora kostnader för hushållen. Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar Sveriges drygt 5 000 återvinningsstationer, är kritiska till att regeringen genomför förändringen utan att ha analyserat konsekvenserna i förväg.

Remiss: Minskad miljöpåverkan från vissa plastprodukter

27 juni 2018 EU-kommissionen har nyligen presenterat ett förslag till direktiv för att minska miljöpåverkan från vissa plastprodukter. Det innehåller till exempel förbud för bomullspinnar (tops), engångsbestick, engångstallrikar, sugrör, drinkpinnar och ballongpinnar. Regeringen har nu skickat ut förslaget på remiss till bland andra IKEM.

IKEM kraftsamlar kring högskola och forskning

26 juni 2018 IKEM:s industrier består av internationella bolag som satsar kraftigt på forskning och investeringar. Det innebär stora möjligheter till ökade investeringar i Sverige. Kravet är att tillgång till personal med rätt utbildning finns. Idag råder en utbredd matchningsproblematik i Sverige. De flesta högskoleutbildade får jobb, men inte i nivå med sin utbildning. Högskolan genererar för få individer med den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar och allt för många individer får inte valuta för sin utbildningsinvestering. Detta urholkar Sverige som kunskapsnation och investeringsland.

IKEM och medlemsföretag i Almedalen

26 juni 2018 Den första veckan i juli inträffar årets största politiska event – Almedalsveckan. För sjätte året i rad samarbetar IKEM och elva andra industriorganisationer inom initiativet Industrin tar matchen och öppnar upp ett gemensamt ”Industriområde” mitt i Visby med plats för seminarier, möten och mingel. Nytt för i år är en digital utställning.

Frågor och svar om dataskyddsförordningen och arbetsrätt

20 juni 2018 Svenskt Näringsliv har tillsammans med bland annat IKEM tagit fram en skrift med frågor och svar om dataskyddsförordningen och arbetsrätt. De frågor som finns i skriften är bland annat sådana som IKEM:s medlemsföretag ställt till oss.

35 miljoner för att stärka företagens kompetensförsörjning

19 juni 2018 Status, kvalitet och matchning, SKM, är ett nationellt ESF-projekt där Teknikcollege under tre år kommer att fokusera på angelägna utvecklingsfrågor för svensk industris kompetensförsörjning på lång sikt. För att industrin ska kunna fortsätta bidra till sysselsättning och välstånd är det mycket viktigt att det finns kvalificerade medarbetare för företagen att anställa.

NanoForum 2018: Where great minds meet!

19 juni 2018 Välkommen till årets Nano Forum den 23 oktober i Uppsala. SwedNanoTech står bakom arrangemanget.