Alla nyheter

Lär dig grunderna i arbetsmiljöarbetet

14 november 2018 Ny som chef eller vill du fräscha upp minnet när det gäller arbetsmiljölagstiftningen och det systematiska arbetsmiljöarbetet? Då är det är rätt kurs för dig. En heldag med föreläsning, diskussioner och grupparbeten. Medlemmar har förmånlig rabatt. 11 april är det kurs i Stockholm och 1 oktober i Göteborg.

BioLyftet - för plastföretag om hållbar innovation

14 november 2018 14 november lanseras BioLyftet på Elmia Underleverantörsmässa. BioLyftet är en utbildningssatsning som riktar sig till små och medelstora företag som praktiskt vill påbörja övergången till att använda biobaserade, återvunna och återvinningsbara material.

IKEM, OpO och facken besöker kemiindustrin

14 november 2018 IKEM har varit på besök i den kemiska industrin tillsammans med Industriavtalets opartiska ordförande och motparterna i avtalet, IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Resan gick till IKEM:s medlemsföretag Borealis och Inovyn i Stenungssund och till Preemraff i Lysekil.

IKEM:s Lena Lundberg i radio-intervju om plast

7 november 2018 P4 Halland gör just nu en serie reportage om plast. I programserien, som de kallar Plastresan, intervjuas en vanligt miljömedveten familj, forskare och Naturskyddsföreningen. Som branschrepresentant har P4 Halland valt att intervjua Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM.

Krav på rapportering av perfluorerade ämnen

6 november 2018 Kemikalieinspektionen, KemI, inför krav på rapportering av perfluorerade ämnen (PFAS) till produktregistret. Detta beslutades den 25 oktober. Kravet innebär att innehåll av PFAS i ämnen och blandningar som rapporteras till kemikalieinspektionens produktregister måste anges oavsett halt eller klassificering. De nya föreskrifterna gäller från och med 1 januari 2019 och rapporteringen görs från och med februari 2020.

Tävla om arbetsmiljöns Good Practice Awards

5 november 2018 Den europeiska tävlingen Good Practice Award är en del av den senaste EU-kampanjen (2018-2019) inom arbetsmiljöområdet, och som arrangeras av EU:s arbetsmiljöbyrå i Bilbao. Temat för arbetsmiljökampanjen är säker hantering av farliga ämnen. Nu söker vi goda svenska exempel på hur företag arbetat med kemiska arbetsmiljöfrågor.

Brandfarlig vara 2018

5 november 2018 Välkommen till konferensen "Brandfarlig vara" som vänder sig till dig som arbetar med brännbart damm och brandfarliga varor. Konferensen är den 27-28 november i Malmö.

Kemihjälpen får igång kemikaliearbetet

5 november 2018 Arbetsmarknadens parter har tillsammans med Prevent tagit fram Kemihjälpen som ger stöd åt företagen med att komma igång med kemikaliearbetet på arbetsplatserna. Sidan är framtagen av Prevent tillsammans med arbetsmarknadens parter.

Har ditt företag en toxikolog anställd?

2 november 2018 Karolinska Institutet (KI) vill gärna veta hur institutets toxmasterutbildning fungerar i arbetslivet och hur man kan förbättra utbildningen så att den bättre motsvarar de krav som olika typer av arbetsgivare ställer. Läs mer här inunder och besvara enkäten.

Globalt åtagande ska förhindra nedskräpning

1 november 2018 Ellen MacArthur Foundation lanserade den 29 oktober ett globalt åtagande för att förhindra nedskräpning av plast vid källan. Åtagandet leds av Ellen MacArthur Foundation i samarbete med FN Miljö och är undertecknat av många av världens största förpackningsproducenter, varumärken, återförsäljare och återvinningsföretag samt regeringar och icke-statliga organisationer.