Välkommen till branschträff 28 november med temat återvinning.
Tillbaka

Branschträff: Återvunnet är det nya gröna

8 november 2017
Till år 2020 ska minst 50 procent av alla platsförpackningar återvinnas. Som stöd för industrin och handeln har näringslivet, genom Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, tagit fram en designguide för utformning av återvinningsbara plastförpackningar. Vilka krav kommer kunderna att ställa på dig som tillverkar plastförpackningar? Var med och påverka utvecklingen av designguiden och ställ dina frågor. Värdar för dagen är IKEM, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, och Plastkretsen. Anmäl dig till Pontus Alm. Branschträffen är kostnadsfri för dig som är medlem i IKEM.

Välj rätt plastförpackningar för bättre återvinning! -  Återvunnet är det nya Gröna 

För att det ska vara möjligt att nå målet med att återvinna 50 procent av alla plastförpackningar 2020 måste plastförpackningar som säljs bli bättre ur ett materialåtervinningsperspektiv.  Som stöd för industrin och handeln har därför näringslivet, genom Förpacknings och Tidningsinsamlingen FTI, tagit fram en designguide för utformning av återvinningsbara plastförpackningar. 
 
IKEM har bidragit till arbetet och bjuder tillsammans med FTI in alla tillverkare av plastförpackningar till ett möte om designguiden den 28 november. Syftet är att branschen ska känna till de krav som kunderna kommer att ställa och få möjlighet att påverka vidareutvecklingen av riktlinjerna i designguiden. 
 
Tisdag 28 november
Svenskt Näringslivs Hus, Storgatan 19 i Stockholm
Lokal: Orion, 1 trappa

Klockan 9.30 Samling med kaffe och smörgås
Klockan 10.00-13.00 Program
Klockan 13.00  Lunch
 

Anmäl dig senast 20 november till pontus.alm@ikem.se 

Meddela om du har särskilda önskemål om kost eller annat. Arrangemanget är kostnadsfritt för IKEM:s medlemmar. Kostnad för övriga 500 kronor exklusive moms. IKEM bjuder på lunch och fika.

 
Program 
Introduktion
Kristian Östlund, ordförande Plastkretsen
 
Plastmanual för producenter
Axel Boethius och Einar Ahlström, FTI
Presenterar FTI:s manual för återvinningsbara plastförpackningar. Diskussion.
 
Lyckosamma projekt med återvunnen råvara
Henrik Oxfall, Swerea
Delar med sig av trender när det gäller plast, om vinsterna med plaståtervinning och lyckosamma projekt där man använt återvunnen plast för att tillverka nya förpackningar.
 
Återvinning av förpackningar
Lena Lundberg, IKEM
Berättar om projekt för återvinning av förpackningar.
 
Marin nedskräpning
Pontus Alm, IKEM
Redogör för arbetet med marin nedskräpning.
 
 
 

Kontakt

PontusAlm

Ansvarig plastbearbetningsfrågor
Head plastic conversion
Tel direkt: +46 10 455 38 51
Tel mobil: +46 70 231 44 61
pontus-alm.jpg
Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola är vinnare av
Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola är vinnare av "Nya ögon på plast i arkitekturen"
Tillbaka Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola är vinnare av "Nya ögon på plast i arkitekturen", tävlingen för arkitekturstudenter som IKEM arrangerar tillsammans med Nordbygg. Det vinnande bidraget Paviljong kommer att uppföras på Stockholmsmässans entrétorg och fungera som café och mötesplats under Nordbygg, 10-13 april. Läs mer
"Nya ögon på plast i arkitekturen" genomförs med stöd av Sveriges Arkitekter och studenternas uppgift var att utforma ett café helt byggt i plast. Totalt inkom 18 tävlingsbidrag från Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Umeå Arkitekthögskola och Chalmers.
 
Under hösten 2017 genomförde IKEM och flera plastföretag även inspirationsföreläsningar för studenterna som förberedelse för tävlingen. Det vinnande bidraget är utformat av Oscar Forsman och Tobias Jansson som nu får se sin idé bli verklighet på Nordbygg.
 

I sin motivering skriver juryn bland annat:

”Enkelheten i förslaget är också det som åstadkommer dess pampiga resultat. Alla funktioner är snyggt integrerade och helheten övertygar som tillfällig paviljong. Med avstamp i den klassiska ordningen skapas en innergård med pelare som konsekvent förhåller sig till den strikt geometriska grundidén. […] Stabilitet och låg vikt gör det enkelt att föreställa sig hur caféet levereras i ett platt paket: en storslagen pelarsal som lika snabbt kan byggas upp som plockas ner igen.” 
 
- Det var väldigt roligt och spännande att få se och ta del av studenternas förslag, att bygga i plast ger ju verkligen utrymme för kreativitet, säger Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM, som sitter i juryn för tävlingen.
 

Schysst plattform

Oscar och Tobias är båda mycket positiva till tävlingen och menar att de själva lärt sig en hel del nytt om plast efter att ha deltagit.
 
– Tävlingen känns som en schysst plattform för studenter att närma sig olika material på, likaså att viga en paviljong helt åt ett material, menar Oscar Forsman.
 
– Plast har egna unika egenskaper och vi tror därför att det är ett material som alltid kommer att finnas som en del i arkitekturen, säger Tobias Jansson.
 
Det vinnande förslaget belönas med 20.000 kronor och med att caféet uppförs på Nordbygg 2018. I vinsten ingår även studieresa till några av IKEM:s medlemsföretag.
 

Läs mer på  Arkitekt.se och ta del av det fullständiga juryutlåtandet


Vill du vara med när det är dags för prisutdelning? 

Här hittar du programmet och anmälan till minglet:
Torsdag 12 april, 16.00- ca 18.30

Ett samtal om plastens roll i arkitekturen mellan Andreas Martin-Löf, arkitekt SAR/MSA, Andreas Martin Löf Arkitekter, Johannes Karlström, arkitekt SIR/MSA, Note Design Studio och Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM

16.30-17.00 Prisutdelning
 
17.00-18.00 Mingel i caféet. 

Anmäl dig till minglet här

 

Våra aktiviteter

Träffpunkt IKEM Göteborg

05 mar 2018
Göteborg

Träffpunkt IKEM Växjö

06 mar 2018
Växjö

Branschträff Malmö

13 mar 2018
Malmö

Chefs- och ledarskapsutbildning

13-14-mar 2018
Stockholm/Bromma Åkeshovs Slott

Bra Lönebildning - Strategiskt lönearbete

14 mar 2018
Göteborg

Träffpunkt IKEM Stockholm

14 mar 2018
Stockholm

Träffpunkt IKEM Malmö

15 mar 2018
Malmö