Välkommen till branschträff 28 november med temat återvinning.
Tillbaka

Branschträff: Återvunnet är det nya gröna

8 november 2017
Till år 2020 ska minst 50 procent av alla platsförpackningar återvinnas. Som stöd för industrin och handeln har näringslivet, genom Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, tagit fram en designguide för utformning av återvinningsbara plastförpackningar. Vilka krav kommer kunderna att ställa på dig som tillverkar plastförpackningar? Var med och påverka utvecklingen av designguiden och ställ dina frågor. Värdar för dagen är IKEM, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, och Plastkretsen. Anmäl dig till Pontus Alm. Branschträffen är kostnadsfri för dig som är medlem i IKEM.

Välj rätt plastförpackningar för bättre återvinning! -  Återvunnet är det nya Gröna 

För att det ska vara möjligt att nå målet med att återvinna 50 procent av alla plastförpackningar 2020 måste plastförpackningar som säljs bli bättre ur ett materialåtervinningsperspektiv.  Som stöd för industrin och handeln har därför näringslivet, genom Förpacknings och Tidningsinsamlingen FTI, tagit fram en designguide för utformning av återvinningsbara plastförpackningar. 
 
IKEM har bidragit till arbetet och bjuder tillsammans med FTI in alla tillverkare av plastförpackningar till ett möte om designguiden den 28 november. Syftet är att branschen ska känna till de krav som kunderna kommer att ställa och få möjlighet att påverka vidareutvecklingen av riktlinjerna i designguiden. 
 
Tisdag 28 november
Svenskt Näringslivs Hus, Storgatan 19 i Stockholm
Lokal: Orion, 1 trappa

Klockan 9.30 Samling med kaffe och smörgås
Klockan 10.00-13.00 Program
Klockan 13.00  Lunch
 

Anmäl dig senast 20 november till pontus.alm@ikem.se 

Meddela om du har särskilda önskemål om kost eller annat. Arrangemanget är kostnadsfritt för IKEM:s medlemmar. Kostnad för övriga 500 kronor exklusive moms. IKEM bjuder på lunch och fika.

 
Program 
Introduktion
Kristian Östlund, ordförande Plastkretsen
 
Plastmanual för producenter
Axel Boethius och Einar Ahlström, FTI
Presenterar FTI:s manual för återvinningsbara plastförpackningar. Diskussion.
 
Lyckosamma projekt med återvunnen råvara
Henrik Oxfall, Swerea
Delar med sig av trender när det gäller plast, om vinsterna med plaståtervinning och lyckosamma projekt där man använt återvunnen plast för att tillverka nya förpackningar.
 
Återvinning av förpackningar
Lena Lundberg, IKEM
Berättar om projekt för återvinning av förpackningar.
 
Marin nedskräpning
Pontus Alm, IKEM
Redogör för arbetet med marin nedskräpning.
 
 
 

Kontakt

PontusAlm

Ansvarig plastbearbetningsfrågor
Head plastic conversion
Tel direkt: +46 10 455 38 51
Tel mobil: +46 70 231 44 61
pontus-alm.jpg
Tillbaka I höst den 23 oktober erbjuder IKEM ”Kemikalielagstiftningen i Sverige – översiktskurs”. Vi gav samma kurs i april och det var då flera medlemmar som hörde av sig och undrade om den skulle komma igen och nu får du chansen! Kursen hålls i Stockholm.
Läs mer
Kursen ges i Stockholm och omfånget är precis som tidigare heldag.
 
Kursen vänder sig till dig som inte behöver detaljkunskaper, men som har behov av att få en allmän förståelse. Du kanske arbetar med försäljning eller marknadsföring? Är du nyanställd och ska precis börja jobba med kemikaliefrågor då är denna kurs utmärkt? Eller är du chef och behöver få en uppfattning om vilka regler företaget har att förhålla sig till och vad dina anställda har att hantera? För dig är också denna kurs ett mycket bra stöd.
 
"Kemikalielagstiftningen i Sverige" tar upp ett brett spektrum av områden. Här är några exempel: brand och explosion, märkning och klassificering, transport av farligt gods, arbetsmiljö. Men vi tar också upp lite mer perifera områden som läkemedel, livsmedel, växtskyddsmedel, miljökonventioner och mycket annat. Materialet är omfattande men vi lägger in korta övningar där man själv får reflektera kring en eller flera frågor.
 
Braschmedlemmar får en rejäl rabatt.  Utnyttja den! Tipsa gärna en kollega som också har nytta av denna kurs.

Pris medlem IKEM:s branschförening: 3.500 kr
Pris medlem IKEM:s arbetsgivarförening: 4.500 kr
Pris icke medlem 5.500 kr
Datum: Tisdag 23 oktober
Svenskt Näringslivs Hus, Storgatan 19, Stockholm
Klockan 9.00-16.30
Anmälan är bindande. Kaffe, lunch och kursdokumentation ingår.
 

Läs mer om Kemikalielagstiftningen i Sverige

 

 

Anmäl dig direkt här

Lisa Wastelius är en av IKEM:s kompetenta rådgivare och förhandlare. Många arbetsgivare kan uppleva tidspress och att det är svårt att hinna sätta sig in i nya arbetsrättsliga regler. Oro för att göra fel som leder till tvister och skadestånd och kanske rent av rättsprocesser kanske också är som mörka moln. Men glöm inte att du alltid kan kontakta oss på IKEM så snart du är det minsta osäker. Du behöver inte ha koll på allt nytt, det viktiga är att ha en grundläggande förståelse för arbetsrätten.Läs mer

Våra aktiviteter

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Konflikthantering

04 okt 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

08 okt 2018
Stockholm

Ny som ledare

09-10-okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

09-10-okt 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

09 okt 2018
Stockholm