Bild: Copyright Klättermusen
Tillbaka

Första förnybara biomassbalanserade polyamiden introducerad i friluftskläder

12 april 2018
Det svenska företaget Klättermusen är först med att lansera friluftskläder där man nyttjat en biomassbalanserad polyamid för tygerna. Den fossila råvaran ersätts med förnyelsebar i det allra första steget av tillverknings-processen och allokerar denna sedan till respektive produkt. Metoden är utvecklad av kemiföretaget BASF, som är ett av IKEM:s medlemsföretag. BASF driver användningen av förnyelsebara råvaror, sparar fossila råvaror och minskar utsläppen av växthusgaser.

Cirkulär ekonomi och användningen av hållbar biomassa står högt upp på agendan för att öka resurseffektivitet och minska miljö- och klimatpåverkan. Allt fler konsumenter blir medvetna om hur kläder produceras och även producenter efterfrågar hållbara materiallösningar. Klättermusen är ett svenskt företag som tillverkar friluftskläder. 

Gonz Ferrero, vd på Klättermusen berättar hur man länge legat i framkant inom branschen och gått sin egen väg för att hitta hållbara produkter med innovativ design:

- Hållbarhet har varit starkt prioriterat hos oss sedan start och vår filosofi idag är den samma som då; strävan efter att hitta nya hållbara och långlivade material med låg påverkan på miljön.

Lars Gustafsson, Senior Sustainability Manager på BASF i Norden/Baltikum, är entusiastisk över att Klättermusen använder BASF:s polyamid Ultramid® för att ta ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete:

- Polyamider är vanligtvis baserade på fossila råvaror och har flera användningsområden som till exempelvis kläder, skor och väskor. Med BASF:s biomassbalans-metod erbjuder vi Klättermusen en polyamid som sparar fossila råvaror och som har ett minskat koldioxidavtryck med mer än 35% samtidigt som den behåller sina högpresterande egenskaper.

Källa: Pressmeddelande 2018 04 12 "Första biomassbalanserade polyamiden introducerad i friluftskläder"

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet
 

BASF
Catrin Wingqvist Hood
Communications Manager Sweden
Telefon: 031-63 98 24
 
Klättermusen
Malin Nilsson
Communications Manager
Telefon: 0647-618 605

Tillbaka På Kemins Dag genomför 110.000 barn och ungdomar Sveriges största kemiexperiment. Eleverna får tillverka små ”maskar” av kalciumalginat och undersöka vad som händer med dem i citronsyra- respektive och bikarbonatlösning. Målet är att deltagarna ska få upp ögonen för hur roligt och viktigt det är med kemi.

– Det råder stor kompetensbrist på våra kemiföretag. 4 av 10 företag har svårt att hitta kompetent personal, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. Läs mer
På Kemins Dag den 19-20 oktober kommer 110 000 barn och ungdomar från omkring 1 000 skolor genomföra Sveriges största kemiexperiment. Dagen ska väcka intresse för kemi, och samtidigt skapa nyfikenhet på svensk kemiindustri där behovet av nya medarbetare är stort de närmaste tio åren.
 
– När vi pratar med företagen om vad som är deras stora utmaningar så kommer alltid kompetensbristen upp, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. 
 
Kemiindustrin (raffinaderi, plast, gummi, kemi och läkemedel) står idag för en femtedel av svensk varuexport. Samtidigt upplever många företag att det är en utmaning att hitta rätt kompetens. Nu ökar antal sysselsatta för tredje kvartalet i följd. Det gör kompetensbristen ännu mer akut.
 
– Vi är jätteglada att våra medlemsföretag tycker att det är så viktigt med Kemins Dag och att de vill bidra med material så att materialpaketen kan skickas kostnadsfritt till lärarna. I år var intresset rekordstort, alla paket var beställda inom två veckor, säger Ulla Nyman.
 
Så här berättar företagen om varför de vill bidra med material till Kemins Dag-paketen.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier, samt livsmedelsingredienser. För att vi som säljare ska kunna ge kunderna riktigt bra råd behöver vi kemikunskaper, säger Lars Alriksson, Business Development Manager Brenntag Nordic.
 
Brenntag Nordic har sin bas i Malmö. Företaget har bidragit med natriumalginat, antocyaner och kalciumklorid till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier. Vi är duktiga på teknisk support, men för att vi ska kunna fortsätta vara det och ge våra kunder riktigt bra råd behöver vi kunna rekrytera personer med kemikunskaper även framöver, säger Ann-Christin Ericsson, Nordic EHS-Q Director på Univar. 
 
Univar har sitt huvudkontor i Malmö och ett av sina försäljningskontor i Göteborg. Företaget har bidragit med citronsyra och natriumbikarbonat till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vår affärsidé är att skapa förpackningar som gör livet enklare, och då behövs medarbetare som är kunniga inom både processteknik och materialutveckling, säger Jan Andersson, försäljningschef Emballator Mellerud Plast.
 
Emballator Mellerud Plast har bidragit med förpackningar till experimentlådan. 
 

Läs IKEM:s pressmeddelande här 

 

Våra aktiviteter

Förhandlingsteknik - IKEM kurs i förhandlingsteknik

22-23-okt 2018
Stockholm

Kemikalielagstiftning i Sverige - Översiktskurs

23 okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, fortsättningskurs 1 dag

01 nov 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

12 nov 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

13 nov 2018
Stockholm

IKEM ALL-dag Norrköping

19 nov 2018
Norrköping

IKEM ALL-dag Karlskoga

20 nov 2018
Karlskoga