Tillbaka

Hur vet du det? Våga fråga för en smartare valrörelse!

3 juli 2018
IKEM är även i år med i Almedalen och i Industriområdet under parollen Industrin Tar Matchen. Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert på IKEM rapporterar här från seminariet #hurvetdudet? Under #hurvetdudet? diskuterar Anders Sahlman från Vetenskap & Allmänhet, Olle Zachrison från Sveriges Radio och Elisabeth Rytter från Livsmedelsföretagen om vikten av att våga ifrågasätta och faktakolla påståenden både i etablerade och sociala medier.

Sveriges radio är tillsammans med fyra andra av Sveriges stora mediehus en av initiativtagarna till webbplatsen faktiskt.se där man systematiskt granskar och faktakollar nyheter som har fått stor spridning och som har stor bärighet på samhällsdebatten.

Vi tror att en gemensam plattform som faktiskt.se kan få större genomslag om man är fler som står bakom den säger Olle Zachrisson. Traditionella medier har vaknat och förstått att det som står i sociala medier får stort genomslag. Falska påståenden sprids väldigt snabbt, och även om man går ut och korrigerar felaktigheterna i efterhand kan det vara svårt för dem att få genomslag.

Elisabeth Rytter är nutritionsexpert hos Livsmedelsföretagen och korrigerar under parollen ”Rytter rättar” vanliga felaktigheter om kost och nutrition som sprids av ”självutnämnda experter” på nätet. Mat väcker mycket känslor och är personligt. Det gör det extra svårt att bemöta de här påståendena.

- Det vanligaste felet som människor gör är att man tar resultaten från en studie och extrapolerar det till dagens sanning, säger Elisabeth Rytter.

Kontakt

KristinaNeimert Carne

Sakkunnig kemikaliefrågor
Head Chemicals Policy
Tel direkt: +46 10 455 38 83
Tel mobil: +46 70 239 1213
KristinaNeimertcarne_258.jpg
Tillbaka Anders Fröberg, ordförande i IKEM och vd på Borealis, deltog under onsdagen på ett frukostseminarium i Almedalen om matsvinn och hur förpackningar kan vara en del lösningen av världssvälten. Förpackningar fyller en viktig roll i att skydda produkterna och varorna de innehåller, minska matsvinnet och koldioxidutsläppen vid transporterna. Tillsammans med forskare och industrin diskuterades hur man ska se på förpackningarnas roll när behovet av livsmedel ökar globalt. Läs mer
Befolkningen väntas öka med 2 miljarder detta sekel. Det innebär att behovet av livsmedel kommer öka. En stor del av livsmedlen slängs, enligt undersökningar mellan 30–50 procent av den totala produktionen. I utvecklingsländer slängs maten tidigt i kedjan på grund av dåliga förpackningar, kylmöjligheter och infrastruktur, i rikare länder främst i hushåll och storkök. 
 
Anders Fröberg lyfte under seminariet upp att man inte får glömma förpackningens funktion och syfte. Dessa är viktigare än förpackningen som sådan. Dessutom är förpackningens miljöpåverkan ofta mycket mindre än innehållet. Anders exemplifierade med att vindruvor i plasttråg har minskat matsvinnet med 20 procent.
IKEM:s industrier består av internationella bolag som satsar kraftigt på forskning och investeringar. Det innebär stora möjligheter till ökade investeringar i Sverige. Kravet är att tillgång till personal med rätt utbildning finns. Idag råder en utbredd matchningsproblematik i Sverige. De flesta högskoleutbildade får jobb, men inte i nivå med sin utbildning. Högskolan genererar för få individer med den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar och allt för många individer får inte valuta för sin utbildningsinvestering. Detta urholkar Sverige som kunskapsnation och investeringsland.Läs mer

Våra aktiviteter

Chefs- och ledarskapsutbildning

28-29-aug 2018
Stockholm/Hesselby Slott

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Konflikthantering

04 okt 2018
Stockholm

Ny som ledare

09-10-okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

09-10-okt 2018
Stockholm

CLP-förordningen

17 okt 2018
Göteborg