Kemi med drakflickan Berta på Vetenskapens Hus
Tillbaka

Kemi med drakflickan Berta på Vetenskapens Hus

1 december 2017
Drakflickan Berta är en handdocka som upptäcker kemi tillsammans med de allra yngsta barnen. Att hon är just en handdocka är något som små barn verkligen uppskattar. De kan prata direkt med Berta Drake, utan att behöva adressera någon vuxen. Och Berta förstår barnen på ett alldeles speciellt sätt.

Drakflickan Berta utvecklades genom ett samarbete mellan IKEM och Navet Science Center i Borås. Hon finns i sagornas värld genom trevligt illustrerade böcker som innehåller korta berättelser och där varje berättelse har ett kemiexperiment kopplat till sig. Dessa kemiexperiment är lätta att förstå, göra och framförallt så är de roliga. Berta finns också på många av Sveriges Science Center där hon, i form av en handdocka, tar emot skolklasser och gör kemiexperiment tillsammans med barnen. 
 
Den 28e november hade pedagoger och lärare i förskolan och F-3 möjlighet att kostnadsfritt delta i en fortbildning tillsammans med Berta och Anna Gunnarsson från Navet Science Center. Pedagogerna fick lära sig hur de själva kan använda sig av Berta och kemi i sin undervisning. Fortbildningen togs emot med stor entusiasm och nyfikenhet. IKEM arrangerade fortbildningen tillsammans med Vetenskapens Hus.
 
Att stimulera nyfikenhet och fascination för naturvetenskap och kemi redan vid ung ålder är något som vi på IKEM anser är mycket viktigt. Det är de unga som är kemiföretagens framtida medarbetare, och det är även de unga som ska ta hand om Sveriges och världens i framtiden. 
 
 

Läs mer om Berta här

 

Kontakt

LouiseFornander

Kemikalieexpert (föräldraledig)
Chemicals Expert
Tel direkt: +4610 455 38 68
Tel mobil: +46 70 338 30 42
LouiseFornander_258.jpg
Tillbaka På Kemins Dag genomför 110.000 barn och ungdomar Sveriges största kemiexperiment. Eleverna får tillverka små ”maskar” av kalciumalginat och undersöka vad som händer med dem i citronsyra- respektive och bikarbonatlösning. Målet är att deltagarna ska få upp ögonen för hur roligt och viktigt det är med kemi.

– Det råder stor kompetensbrist på våra kemiföretag. 4 av 10 företag har svårt att hitta kompetent personal, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. Läs mer
På Kemins Dag den 19-20 oktober kommer 110 000 barn och ungdomar från omkring 1 000 skolor genomföra Sveriges största kemiexperiment. Dagen ska väcka intresse för kemi, och samtidigt skapa nyfikenhet på svensk kemiindustri där behovet av nya medarbetare är stort de närmaste tio åren.
 
– När vi pratar med företagen om vad som är deras stora utmaningar så kommer alltid kompetensbristen upp, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. 
 
Kemiindustrin (raffinaderi, plast, gummi, kemi och läkemedel) står idag för en femtedel av svensk varuexport. Samtidigt upplever många företag att det är en utmaning att hitta rätt kompetens. Nu ökar antal sysselsatta för tredje kvartalet i följd. Det gör kompetensbristen ännu mer akut.
 
– Vi är jätteglada att våra medlemsföretag tycker att det är så viktigt med Kemins Dag och att de vill bidra med material så att materialpaketen kan skickas kostnadsfritt till lärarna. I år var intresset rekordstort, alla paket var beställda inom två veckor, säger Ulla Nyman.
 
Så här berättar företagen om varför de vill bidra med material till Kemins Dag-paketen.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier, samt livsmedelsingredienser. För att vi som säljare ska kunna ge kunderna riktigt bra råd behöver vi kemikunskaper, säger Lars Alriksson, Business Development Manager Brenntag Nordic.
 
Brenntag Nordic har sin bas i Malmö. Företaget har bidragit med natriumalginat, antocyaner och kalciumklorid till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier. Vi är duktiga på teknisk support, men för att vi ska kunna fortsätta vara det och ge våra kunder riktigt bra råd behöver vi kunna rekrytera personer med kemikunskaper även framöver, säger Ann-Christin Ericsson, Nordic EHS-Q Director på Univar. 
 
Univar har sitt huvudkontor i Malmö och ett av sina försäljningskontor i Göteborg. Företaget har bidragit med citronsyra och natriumbikarbonat till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vår affärsidé är att skapa förpackningar som gör livet enklare, och då behövs medarbetare som är kunniga inom både processteknik och materialutveckling, säger Jan Andersson, försäljningschef Emballator Mellerud Plast.
 
Emballator Mellerud Plast har bidragit med förpackningar till experimentlådan. 
 

Läs IKEM:s pressmeddelande här 

 

Våra aktiviteter

Värt att veta om plast

12 nov 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

13 nov 2018
Stockholm

IKEM ALL-dag Norrköping

19 nov 2018
Norrköping

IKEM ALL-dag Karlskoga

20 nov 2018
Karlskoga

IKEM ALL-dag Göteborg

22 nov 2018
Göteborg

IKEM ALL-dag Jönköping

26 nov 2018
Jönköping

IKEM ALL-dag , Växjö

27 nov 2018
Växjö