Klimatbattle i Industriområdet.
Tillbaka

Klimatbattle - Beskrivning av samhällsfrågan

6 juli 2017
Det finns en klimatpolitisk överenskommelse med ett ambitiöst mål till 2045, men hur ska vägen mot målet se ut och vilken roll har svensk industri och politik? Vilken är plan B om världen inte väljer att gå i samma takt som Sverige och det hotar svensk industris konkurrenskraft? Kan biomassan verkligen räcka till allt och alla? Det här är viktiga frågor som sällan diskuteras, klimatpolitikens elefanter i rummet. IKEM – Innovations- och kemiföretagen, Skogsindustrierna, SveMin och Jernkontoret följde upp förra årets succéartade battle med en ny laguppställning. Fyra politiker och fyra industrirepresentanter.

Det här är frågor som är kritiska för industrins konkurrenskraft och samtidigt viktiga delar av den politiska agendan idag. I battlet gäller det att vara snabbtänkt och påhittig, vilket samtliga deltagare visade stort prov på!. En särskilt lyckad del är när lagen byter roller med varandra. 
 
- Att sätta sig in i varandras perspektiv främjar den ömsesidiga förståelsen och är något vi borde göra mer säger Mikael Möller, näringspolitisk chef på IKEM.
 

Medverkade 

Åsa Romson, Riksdagsledamot ordförande EU-nämnden, (MP)
Sofia Fölster, Riksdagsledamot, (M)
Gunnar Caperius, Politisk sakkunnig, (C)
Isak From, Riksdagsledamot, (S)
Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso
Karin Comstedt Webb, Hållbarhetsansvarig, Cementa
Magnus Pettersson, Höganäs
Thomas Söderqvist, Direktör, Corporate Responsibility Boliden
Lydia Capolicchio, Domare
 
 

Tillbaka Regeringen flaggar för vikten av cybersäkerhet. Vi måste skydda våra viktiga IT-system för intrång och påverkan. Medlemsföretag är välkomna att kontakta Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM, om ni vill samverka kring denna fråga.Läs mer

Nu rustas för ökade insatser på miljöer, infrastruktur och kompetens för att skydda industrins hemligheter. IKEM uppmanar sina medlemsföretag att ta frågan på stort allvar. Gemensamma projekt håller på att startas för att göra en kraftsamling.

Om ert företag är intresserade och har behov få ni gärna kontakta Nils Hannerz på IKEM för att meddela ert intresse av att samarbeta kring frågan.

Vinnaren i Nya ögon på plast i arkitekturen utses i februari 2018. Priset delas ut den 12 april på mässan Nordbygg. Plast som byggmaterial ger många tillfällen att skapa. För att visa vad som går att bygga med plast bjuder IKEM in till en arkitekturtävling för studenter, som får lämna förslag till utformning av ett kafé byggt i plast på mässan Nordbygg 12 april 2018. Tävlingen heter ”Nya ögon på plast i arkitekturen” och arrangeras av Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna samt med stöd av Sveriges Arkitekter för att lyfta fram nytänkande som visar på plastens möjligheter och goda egenskaper, samtidigt som de kombinerar praktisk funktion med en upplevelse för betraktaren.Läs mer

Våra aktiviteter

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

03-04-okt 2017
Stockholm

CLP Praktisk klassificering av blandningar

05 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Malmö

10 okt 2017
Malmö

Avtalskurs I-avtalet (fd Allokemisk industri)

11 okt 2017
Stockholm

Kurs i Krishantering

12 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Stockholm

12 okt 2017
Stockholm

IKEM:s Kemikaliedag 2017

12 okt 2017
Stockholm