Från vänster i bild Sara Andersson, Mattias Jonsson, Louise Fornander, Mathias Samuelsson och Anna Blücher.
Tillbaka

Kök + kemi = dagens lunch

19 maj 2017
”Hemkunskapsundervisningen borde skötas av en kemilärare”, ”Alla är vi tydligen kemister i köket”, ”Det behövs mer forskning så att vi kan utveckla mer näringsriktiga och hållbara livsmedel”. Det var några av kommentarerna under onsdagens riksdagsseminarium om mat och kemi som hade Mattias Jonsson (S) som värd. IKEM och Livsmedelsföretagen var medarrangörer.

På lunchseminariet deltog Anna Blücher, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, Sara Andersson, CSR- och kommunikationschef vid Atria och Mathias Samuelsson, sälj- och utvecklingschef vid Lyckeby, välkomna. Moderator var Louise Fornander, kemikalieexpert på IKEM.

Anna Bücher inledde seminariet med att förklara kemin i maten. Till seminariedeltagarnas förfogande fanns lunchmenyn som illustrerade de kemiska molekyler som maträtterna innehöll. Anna nämnde bland annat att rostade hasselnötter får sin goda smak från den kemiska reaktion som sker när nötterna rostas och att rödingen får sin röda färg från den naturliga kemikalien astaxanthin. Vidare diskuterade Anna E-nummer och de felaktigt negativa associationer som många har till dessa. E-nummer är godkända kemiska tillsatser och Anna påpekade att blåbär innehåller 14 E-nummer naturligt. Anna tog även upp rädslan för ”processad mat”, något som inte heller har någon vetenskaplig grund. Med att maten processas menas att den bearbetas, antingen hemma i köket eller i industrier. Anna gav potatisen som ett exempel. Den måste vi processa, det vill säga koka, för att vi ska kunna ta upp näringsämnena.

- Egentligen handlar det inte om processad mat eller om E-nummer, utan om att inte äta skräpmat, framhöll Anna.

Nästa på tur var Sara Andersson som presenterade Ridderheims-rapporten, som visar på de trender som påverkar hur vi handlar, lagar och äter i framtiden. Enligt Sara pågår ett paradigmskifte bland trender, med utgångspunkt i konsumentens högre krav på produkter samt den utveckling som tekniken möjliggör. 42% av de tillfrågade i rapporten säger att de kan kompromissa med smaken om maten har ett högre syfte, som till exempel bidrar lågt klimatavtryck eller påverkar personens hälsa positivt. Sara beskrev tre exempel på olika konsumenttyper – den avskärmade, den förstärkta och den samhällsbyggande konsumenten – som ställer olika krav på livsmedel.  Hon påpekade även att många gånger är det industrin som ligger före konsumenten i utvecklingen av nya innovativa eller hållbara produkter.

Mathias Samuelsson talade om de möjligheter som presenteras i och med de växande konsumentkraven. Mathias tog upp den forskning som Lyckeby gör för att få fram både nya produkter och nya produktionsvägar, i syfte för att göra sina produkter mer miljömässigt hållbara. Lyckeby har bland annat patenterat miljövänlig teknik för framtagandet av potatisstärkelse, ”Clean Label”-märkningen. I ett forskningsprojekt tillsammans med SLU har de genom modern växtförädling lyckats ta fram en mycket stabil potatisstärkelse utan att gå den traditionella vägen med flera kemiska steg Enligt Mathias finns vidare potential i att minimera miljöbelastning i odlingen genom att producera potatis med resistens för bladmögel, samt skapa förutsättningar för en miljövänlig produktion av ett högvärdigt protein och högvärdiga miljövänliga stärkelseprodukter med funktionella egenskaper.

- Det är viktigt att ge bättre förutsättning för samarbeten mellan forskning och industri genom att satsa mer på utveckling, sade Mathias.

Seminariet knöts ihop av en diskussion om bland annat matval, möjligheten till ökad kunskapsspridning i skolan och via sociala medier samt en diskussion om hur lagstiftningen måste anpassas för att bättre följa betydelsen av olika kravmärkningar på livsmedel.

Seminariet var det sjätte seminariet i serien ”Kemiindustrin – vägen framåt” som Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L) stått värdar för under 2016 och 2017. 

 

Seminariet
Seminariet "Smarta förpackningar" arrangerades av riksdagsledamöterna Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L). Längst till höger Lena Lundberg, IKEM.
Tillbaka Förpackningar ägnas allt större uppmärksamhet i samhällsdebatten. Under ett lunchseminarium i riksdagen diskuterades vilka förpackningar är smarta, hur bidrar de till en hållbar utveckling och minskat matsvinn. Seminariet arrangerades av riksdagsledamöterna Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L).Läs mer

Konsumenter ställer allt högre krav på förpackningar och vill se förpackningar som har begränsad miljöpåverkan eller inga förpackningar alls. Samtidigt fyller förpackningar en viktig roll i att skydda produkterna och varorna de innehåller, minska matsvinnet och koldioxidutsläppen vid transporterna. Förpackningen är också en viktig del av köpupplevelsen och ett sätt för företag att kommunicera sitt varumärke.

Under seminariet deltog Helén Williams, doktor i miljö- och energisystem vid Karlstad universitet. Hon berättade att det många gånger är miljömässigt motiverat att öka mängden material i en livsmedelsförpackning om det kan minska matsvinnet. Detta är precis tvärt om mot vad många konsumenter tror eftersom förpackningen ofta ses som en stor bov i miljö- och klimatproblematiken när det i själva verket är tvärtom. Rätt förpackning i kombination med ett ökat fokus på matens värde och kvalitet, istället för bara pris, behövs för att fler ska äta upp maten, som de köper.

Kristian Östlund, vd för Arta Plast och ordförande i Plastkretsen gav branschen perspektiv på hur ökad återvinning nås. Bland annat satsar plastbranschen en kvarts miljard kronor för att bygga en helt ny anläggning för plastsortering i Motala. Satsningen kommer leda till att Sverige får Europas modernaste sorteringsanläggning för att kunna sortera alla plastförpackningar och öka andelen materialåtervinning.

Avslutningsvis gav Christofer Evelönn, förpackningsspecialist hos ICA detaljhandelns perspektiv där fokus är att minska matsvinnet. Som exempel lyfte Christofer upp att en gurka som är plastad håller 10 dagar jämfört med 4 dagar utan plast. Utveckling av köttförpackningar har inneburit att hållbarheten ökat från 10 till 20 dagar och att svinnet i butikerna minskat med hela 30 procent. Christofer avslutade med att berätta om dagligvaruhandelns initiativ med att gemensamt jobba för att alla plastförpackningar år 2030 ska vara tillverkade av förnybar eller återvunnen plast.


Fakta

Lunchseminariet ingår i en serie som Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L) arrangerar i riksdagen. Deltagande under seminariet var Helén Williams, doktor i miljö- och energisystem Karlstad

Universitet, Kristian Östlund, vd för Arta Plast och ordförande i Plastkretsen och Christofer Evelönn, förpackningsspecialist hos ICA.

Gör kemikarriär av ditt intresse! Låt kemikarriar.se inspirera dig. Genom filmer med personer i olika yrkesroller tillsammans med enkla fakta ger Kemikarriär, en lättillgänglig och tydlig bild av olika kemiyrken. I samband med IKEM:s kampanj i samarbete med flera av våra medlemsföretag lanserar vi nu även webbplatsen kemikarriar.se. Vi tar gärna emot förslag på personer som gärna berättar om sin kemikarriär så att vi kan inspirera till att fler söker sig till kemiindustrin.Läs mer

Våra aktiviteter

Nya Dataskyddsförordningen - Webbinarie

26 apr 2018
Webbinarie

Årsmöte och seminarium

15 maj 2018
Stockholm

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

10-11-okt 2018
Stockholm

Kemikaliedagarna

17-18-okt 2018
Göteborg

Förhandlingsteknik - IKEM kurs i förhandlingsteknik

22-23-okt 2018
Stockholm