Från vänster i bild Sara Andersson, Mattias Jonsson, Louise Fornander, Mathias Samuelsson och Anna Blücher.
Tillbaka

Kök + kemi = dagens lunch

19 maj 2017
”Hemkunskapsundervisningen borde skötas av en kemilärare”, ”Alla är vi tydligen kemister i köket”, ”Det behövs mer forskning så att vi kan utveckla mer näringsriktiga och hållbara livsmedel”. Det var några av kommentarerna under onsdagens riksdagsseminarium om mat och kemi som hade Mattias Jonsson (S) som värd. IKEM och Livsmedelsföretagen var medarrangörer.

På lunchseminariet deltog Anna Blücher, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, Sara Andersson, CSR- och kommunikationschef vid Atria och Mathias Samuelsson, sälj- och utvecklingschef vid Lyckeby, välkomna. Moderator var Louise Fornander, kemikalieexpert på IKEM.

Anna Bücher inledde seminariet med att förklara kemin i maten. Till seminariedeltagarnas förfogande fanns lunchmenyn som illustrerade de kemiska molekyler som maträtterna innehöll. Anna nämnde bland annat att rostade hasselnötter får sin goda smak från den kemiska reaktion som sker när nötterna rostas och att rödingen får sin röda färg från den naturliga kemikalien astaxanthin. Vidare diskuterade Anna E-nummer och de felaktigt negativa associationer som många har till dessa. E-nummer är godkända kemiska tillsatser och Anna påpekade att blåbär innehåller 14 E-nummer naturligt. Anna tog även upp rädslan för ”processad mat”, något som inte heller har någon vetenskaplig grund. Med att maten processas menas att den bearbetas, antingen hemma i köket eller i industrier. Anna gav potatisen som ett exempel. Den måste vi processa, det vill säga koka, för att vi ska kunna ta upp näringsämnena.

- Egentligen handlar det inte om processad mat eller om E-nummer, utan om att inte äta skräpmat, framhöll Anna.

Nästa på tur var Sara Andersson som presenterade Ridderheims-rapporten, som visar på de trender som påverkar hur vi handlar, lagar och äter i framtiden. Enligt Sara pågår ett paradigmskifte bland trender, med utgångspunkt i konsumentens högre krav på produkter samt den utveckling som tekniken möjliggör. 42% av de tillfrågade i rapporten säger att de kan kompromissa med smaken om maten har ett högre syfte, som till exempel bidrar lågt klimatavtryck eller påverkar personens hälsa positivt. Sara beskrev tre exempel på olika konsumenttyper – den avskärmade, den förstärkta och den samhällsbyggande konsumenten – som ställer olika krav på livsmedel.  Hon påpekade även att många gånger är det industrin som ligger före konsumenten i utvecklingen av nya innovativa eller hållbara produkter.

Mathias Samuelsson talade om de möjligheter som presenteras i och med de växande konsumentkraven. Mathias tog upp den forskning som Lyckeby gör för att få fram både nya produkter och nya produktionsvägar, i syfte för att göra sina produkter mer miljömässigt hållbara. Lyckeby har bland annat patenterat miljövänlig teknik för framtagandet av potatisstärkelse, ”Clean Label”-märkningen. I ett forskningsprojekt tillsammans med SLU har de genom modern växtförädling lyckats ta fram en mycket stabil potatisstärkelse utan att gå den traditionella vägen med flera kemiska steg Enligt Mathias finns vidare potential i att minimera miljöbelastning i odlingen genom att producera potatis med resistens för bladmögel, samt skapa förutsättningar för en miljövänlig produktion av ett högvärdigt protein och högvärdiga miljövänliga stärkelseprodukter med funktionella egenskaper.

- Det är viktigt att ge bättre förutsättning för samarbeten mellan forskning och industri genom att satsa mer på utveckling, sade Mathias.

Seminariet knöts ihop av en diskussion om bland annat matval, möjligheten till ökad kunskapsspridning i skolan och via sociala medier samt en diskussion om hur lagstiftningen måste anpassas för att bättre följa betydelsen av olika kravmärkningar på livsmedel.

Seminariet var det sjätte seminariet i serien ”Kemiindustrin – vägen framåt” som Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L) stått värdar för under 2016 och 2017. 

 

Sverige har en nästintill helt koldioxidfri elproduktion.
Sverige har en nästintill helt koldioxidfri elproduktion.
Tillbaka Flera utspel i Almedalen handlade om hur industrin kan minska koldioxidutsläppen med hjälp av elektrifiering. En metod som fungerar bra på grund av att vi i Sverige har en nästintill helt koldioxidfri elproduktion. Några av IKEM:s medlemsföretag som medverkade var exempelvis Preem och Cementa. Nu visar kemiindustrin i Europa att man även vill vara en aktör när det gäller övergången till förnybar energi.Läs mer
Förnybar energi uppmärksammas nu stort i Europa. En växande trend är att stora företag, inklusive ledande industriella aktörer, åtar sig att redan på kort sikt gå över till 100% förnybar kraft genom Power Purchase Agreements (PPA). Tidigare i år ledde exempelvis AkzoNobel arbetet med att bilda ett konsortium som ska utvinna energi från en vindpark i Nederländerna. Ett led i åtagandet att vara koldioxidneutralt år 2050. 
 
Den europeiska kemiindustrins branschorganisation Cefic stödjer även ett evenemang för förnybar energi som WindEurope och SolarPower Europe är värdar för. Tanken är att det ska bli en serie av årliga evenemang. 
 
För att koppla ihop köpare och säljare av förnybar energi arrangeras även den första "RE-Source 2017" den 11 oktober 2017 i Bryssel. Stora energikonsumenter, bl a kemiföretag och Google, vill samverka med förnybara energiproducenter och politiker för att Europa ska kunna dra full nytta av konkurrenskraftig och tillförlitlig förnybar energiproduktion.

 

Läs hela pressmeddelandet från CEFIC Large energy consumers hungry for green power 

Lena Lundberg ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM. Hur återvinningsbar en förpackning är påverkas av val av plast, tryck, lim med mera och efterfrågan på materialet. Nu drar landets producenter igång en satsning för mer återvinningsbara förpackningar. Alla måste sträva mot ett cirkulärt tänkande, där tomma förpackningar ses som råvara till ny produktion. Lena Lundberg ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM, deltog i seminarium arrangerad av Dagens Nyheter och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen i Almedalen.Läs mer

Våra aktiviteter

IKEM:s kurs i arbetsmiljö Chefen och arbetsmiljön

05 sep 2017
Malmö

Bra Lönebildning - Strategiskt lönearbete

12 sep 2017
Malmö

Plasten, världens bästa material

13 sep 2017
Trioplast, Smålandsstenar

Innovationsutbildning

15 sep 2017
Stockholm respektive via webb

MBL-förhandlingen - kurs i ikem regi

20 sep 2017
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

03-04-okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Malmö

10 okt 2017
Malmö