Från vänster i bild Sara Andersson, Mattias Jonsson, Louise Fornander, Mathias Samuelsson och Anna Blücher.
Tillbaka

Kök + kemi = dagens lunch

19 maj 2017
”Hemkunskapsundervisningen borde skötas av en kemilärare”, ”Alla är vi tydligen kemister i köket”, ”Det behövs mer forskning så att vi kan utveckla mer näringsriktiga och hållbara livsmedel”. Det var några av kommentarerna under onsdagens riksdagsseminarium om mat och kemi som hade Mattias Jonsson (S) som värd. IKEM och Livsmedelsföretagen var medarrangörer.

På lunchseminariet deltog Anna Blücher, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, Sara Andersson, CSR- och kommunikationschef vid Atria och Mathias Samuelsson, sälj- och utvecklingschef vid Lyckeby, välkomna. Moderator var Louise Fornander, kemikalieexpert på IKEM.

Anna Bücher inledde seminariet med att förklara kemin i maten. Till seminariedeltagarnas förfogande fanns lunchmenyn som illustrerade de kemiska molekyler som maträtterna innehöll. Anna nämnde bland annat att rostade hasselnötter får sin goda smak från den kemiska reaktion som sker när nötterna rostas och att rödingen får sin röda färg från den naturliga kemikalien astaxanthin. Vidare diskuterade Anna E-nummer och de felaktigt negativa associationer som många har till dessa. E-nummer är godkända kemiska tillsatser och Anna påpekade att blåbär innehåller 14 E-nummer naturligt. Anna tog även upp rädslan för ”processad mat”, något som inte heller har någon vetenskaplig grund. Med att maten processas menas att den bearbetas, antingen hemma i köket eller i industrier. Anna gav potatisen som ett exempel. Den måste vi processa, det vill säga koka, för att vi ska kunna ta upp näringsämnena.

- Egentligen handlar det inte om processad mat eller om E-nummer, utan om att inte äta skräpmat, framhöll Anna.

Nästa på tur var Sara Andersson som presenterade Ridderheims-rapporten, som visar på de trender som påverkar hur vi handlar, lagar och äter i framtiden. Enligt Sara pågår ett paradigmskifte bland trender, med utgångspunkt i konsumentens högre krav på produkter samt den utveckling som tekniken möjliggör. 42% av de tillfrågade i rapporten säger att de kan kompromissa med smaken om maten har ett högre syfte, som till exempel bidrar lågt klimatavtryck eller påverkar personens hälsa positivt. Sara beskrev tre exempel på olika konsumenttyper – den avskärmade, den förstärkta och den samhällsbyggande konsumenten – som ställer olika krav på livsmedel.  Hon påpekade även att många gånger är det industrin som ligger före konsumenten i utvecklingen av nya innovativa eller hållbara produkter.

Mathias Samuelsson talade om de möjligheter som presenteras i och med de växande konsumentkraven. Mathias tog upp den forskning som Lyckeby gör för att få fram både nya produkter och nya produktionsvägar, i syfte för att göra sina produkter mer miljömässigt hållbara. Lyckeby har bland annat patenterat miljövänlig teknik för framtagandet av potatisstärkelse, ”Clean Label”-märkningen. I ett forskningsprojekt tillsammans med SLU har de genom modern växtförädling lyckats ta fram en mycket stabil potatisstärkelse utan att gå den traditionella vägen med flera kemiska steg Enligt Mathias finns vidare potential i att minimera miljöbelastning i odlingen genom att producera potatis med resistens för bladmögel, samt skapa förutsättningar för en miljövänlig produktion av ett högvärdigt protein och högvärdiga miljövänliga stärkelseprodukter med funktionella egenskaper.

- Det är viktigt att ge bättre förutsättning för samarbeten mellan forskning och industri genom att satsa mer på utveckling, sade Mathias.

Seminariet knöts ihop av en diskussion om bland annat matval, möjligheten till ökad kunskapsspridning i skolan och via sociala medier samt en diskussion om hur lagstiftningen måste anpassas för att bättre följa betydelsen av olika kravmärkningar på livsmedel.

Seminariet var det sjätte seminariet i serien ”Kemiindustrin – vägen framåt” som Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L) stått värdar för under 2016 och 2017. 

 

Tillbaka #Metoo är en fråga som angår oss alla. Arbetsmarknadens parter arbetar gemensamt för att alla arbetsplatser ska vara trygga, och bjuder därför in till ett kostnadsfritt frukostseminarium genom arbetsmiljöorganisationen Prevent. Seminariet är fredag den 1 december i Stockholm. Läs mer
Vad krävs för att förebygga och hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Det diskuterar Ellen Landberg, jämställdhets- och mångfaldsexpert på chefsorganisationen Ledarna, tillsammans med arbetsgivarorganisationer och fackförbund.
 

Ur innehållet:

• Varför är det viktigt för arbetsmarknadens parter att jobba med frågan genom Prevent?
• Praktiska tips om chefens ansvar vid sexuella trakasserier, hur du kan arbeta förebyggande och hur vardagliga beteenden kan bidra till att skapa en inkluderande arbetsplats.
• Det här finns hos Prevent – konkreta tips.
 
När: Fredag 1 december klockan 8.30−10.00 (frukost serveras från klockan 8.00).
Var: Usine utbildningslokal Champagne på Södermalmsallén 36.
 

Anmälan till frukostseminarium den 1 december hos Prevent

Våra aktiviteter

IKEM ALL-dag 24 nov Jönköping

24 nov 2017
Jönköping

IKEM ALL-dag 27 november, Växjö

27 nov 2017
Växjö

IKEM ALL-dag 28 november, Stockholm

28 nov 2017
Stockholm

IKEM ALL-dag 30 november, Sundsvall

30 nov 2017
Sundsvall

IKEM ALL-dag 1 december, Malmö

01 dec 2017
Malmö

Kemikalielagstiftning i Sverige - Översiktskurs

06 feb 2018
Stockholm

Avtalskurs I-avtalet fd Allokemisk industri

07 feb 2018
Götebrog