Från vänster i bild Sara Andersson, Mattias Jonsson, Louise Fornander, Mathias Samuelsson och Anna Blücher.
Tillbaka

Kök + kemi = dagens lunch

19 maj 2017
”Hemkunskapsundervisningen borde skötas av en kemilärare”, ”Alla är vi tydligen kemister i köket”, ”Det behövs mer forskning så att vi kan utveckla mer näringsriktiga och hållbara livsmedel”. Det var några av kommentarerna under onsdagens riksdagsseminarium om mat och kemi som hade Mattias Jonsson (S) som värd. IKEM och Livsmedelsföretagen var medarrangörer.

På lunchseminariet deltog Anna Blücher, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, Sara Andersson, CSR- och kommunikationschef vid Atria och Mathias Samuelsson, sälj- och utvecklingschef vid Lyckeby, välkomna. Moderator var Louise Fornander, kemikalieexpert på IKEM.

Anna Bücher inledde seminariet med att förklara kemin i maten. Till seminariedeltagarnas förfogande fanns lunchmenyn som illustrerade de kemiska molekyler som maträtterna innehöll. Anna nämnde bland annat att rostade hasselnötter får sin goda smak från den kemiska reaktion som sker när nötterna rostas och att rödingen får sin röda färg från den naturliga kemikalien astaxanthin. Vidare diskuterade Anna E-nummer och de felaktigt negativa associationer som många har till dessa. E-nummer är godkända kemiska tillsatser och Anna påpekade att blåbär innehåller 14 E-nummer naturligt. Anna tog även upp rädslan för ”processad mat”, något som inte heller har någon vetenskaplig grund. Med att maten processas menas att den bearbetas, antingen hemma i köket eller i industrier. Anna gav potatisen som ett exempel. Den måste vi processa, det vill säga koka, för att vi ska kunna ta upp näringsämnena.

- Egentligen handlar det inte om processad mat eller om E-nummer, utan om att inte äta skräpmat, framhöll Anna.

Nästa på tur var Sara Andersson som presenterade Ridderheims-rapporten, som visar på de trender som påverkar hur vi handlar, lagar och äter i framtiden. Enligt Sara pågår ett paradigmskifte bland trender, med utgångspunkt i konsumentens högre krav på produkter samt den utveckling som tekniken möjliggör. 42% av de tillfrågade i rapporten säger att de kan kompromissa med smaken om maten har ett högre syfte, som till exempel bidrar lågt klimatavtryck eller påverkar personens hälsa positivt. Sara beskrev tre exempel på olika konsumenttyper – den avskärmade, den förstärkta och den samhällsbyggande konsumenten – som ställer olika krav på livsmedel.  Hon påpekade även att många gånger är det industrin som ligger före konsumenten i utvecklingen av nya innovativa eller hållbara produkter.

Mathias Samuelsson talade om de möjligheter som presenteras i och med de växande konsumentkraven. Mathias tog upp den forskning som Lyckeby gör för att få fram både nya produkter och nya produktionsvägar, i syfte för att göra sina produkter mer miljömässigt hållbara. Lyckeby har bland annat patenterat miljövänlig teknik för framtagandet av potatisstärkelse, ”Clean Label”-märkningen. I ett forskningsprojekt tillsammans med SLU har de genom modern växtförädling lyckats ta fram en mycket stabil potatisstärkelse utan att gå den traditionella vägen med flera kemiska steg Enligt Mathias finns vidare potential i att minimera miljöbelastning i odlingen genom att producera potatis med resistens för bladmögel, samt skapa förutsättningar för en miljövänlig produktion av ett högvärdigt protein och högvärdiga miljövänliga stärkelseprodukter med funktionella egenskaper.

- Det är viktigt att ge bättre förutsättning för samarbeten mellan forskning och industri genom att satsa mer på utveckling, sade Mathias.

Seminariet knöts ihop av en diskussion om bland annat matval, möjligheten till ökad kunskapsspridning i skolan och via sociala medier samt en diskussion om hur lagstiftningen måste anpassas för att bättre följa betydelsen av olika kravmärkningar på livsmedel.

Seminariet var det sjätte seminariet i serien ”Kemiindustrin – vägen framåt” som Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L) stått värdar för under 2016 och 2017. 

 

Tillbaka Regeringen flaggar för vikten av cybersäkerhet. Vi måste skydda våra viktiga IT-system för intrång och påverkan. Medlemsföretag är välkomna att kontakta Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM, om ni vill samverka kring denna fråga.Läs mer

Nu rustas för ökade insatser på miljöer, infrastruktur och kompetens för att skydda industrins hemligheter. IKEM uppmanar sina medlemsföretag att ta frågan på stort allvar. Gemensamma projekt håller på att startas för att göra en kraftsamling.

Om ert företag är intresserade och har behov få ni gärna kontakta Nils Hannerz på IKEM för att meddela ert intresse av att samarbeta kring frågan.

Vinnaren i Nya ögon på plast i arkitekturen utses i februari 2018. Priset delas ut den 12 april på mässan Nordbygg. Plast som byggmaterial ger många tillfällen att skapa. För att visa vad som går att bygga med plast bjuder IKEM in till en arkitekturtävling för studenter, som får lämna förslag till utformning av ett kafé byggt i plast på mässan Nordbygg 12 april 2018. Tävlingen heter ”Nya ögon på plast i arkitekturen” och arrangeras av Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna samt med stöd av Sveriges Arkitekter för att lyfta fram nytänkande som visar på plastens möjligheter och goda egenskaper, samtidigt som de kombinerar praktisk funktion med en upplevelse för betraktaren.Läs mer

Våra aktiviteter

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

03-04-okt 2017
Stockholm

CLP Praktisk klassificering av blandningar

05 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Malmö

10 okt 2017
Malmö

Avtalskurs I-avtalet (fd Allokemisk industri)

11 okt 2017
Stockholm

Kurs i Krishantering

12 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Stockholm

12 okt 2017
Stockholm

IKEM:s Kemikaliedag 2017

12 okt 2017
Stockholm