Tillbaka

Nytt nätverk för livsmedelskontakt

14 maj 2018
Vid senaste Responsible Care-mötet framfördes förslaget att starta ett nätverk för produkter med livsmedelskontakt. Tanken är att detta nätverk kan lägga grunden för att etablera en branschpraxis inom området.

Livsmedelskontakt ställer speciella krav på produkterna. Det är flera myndigheter som reglerar och standarder, lagar och tolkningar är olika i olika länder. Med en branschpraxis skulle vi kunna minska osäkerheten och verka för en likartad hantering av dessa frågor i Europa och världen. Dessutom kan vi få en röst vid förändringar av lagar och föreskrifter.

Nätverket vänder sig till medlemsföretag som arbetar med livsmedelskontakt. Detta nätverk ligger utanför Responsible Care och kommer att startas av IKEM. Om du är intresserad kontakta Bo Olsson, senior rådgivare, forskning, säkerhet, LifeScience.

Kontakt

BoOlsson

Senior rådgivare, forskning, säkerhet, LifeScience
Senior Advisor research, Safety and Life Science
Tel direkt: +46 10 455 38 73
Tel mobil: +46 70 667 49 76
bo-olsson.jpg

PontusAlm

Ansvarig plastbearbetningsfrågor
Head plastic conversion
Tel direkt: +46 10 455 38 51
Tel mobil: +46 70 231 44 61
pontus-alm.jpg
Tillbaka Anders Fröberg, ordförande i IKEM och vd på Borealis, deltog under onsdagen på ett frukostseminarium i Almedalen om matsvinn och hur förpackningar kan vara en del lösningen av världssvälten. Förpackningar fyller en viktig roll i att skydda produkterna och varorna de innehåller, minska matsvinnet och koldioxidutsläppen vid transporterna. Tillsammans med forskare och industrin diskuterades hur man ska se på förpackningarnas roll när behovet av livsmedel ökar globalt. Läs mer
Befolkningen väntas öka med 2 miljarder detta sekel. Det innebär att behovet av livsmedel kommer öka. En stor del av livsmedlen slängs, enligt undersökningar mellan 30–50 procent av den totala produktionen. I utvecklingsländer slängs maten tidigt i kedjan på grund av dåliga förpackningar, kylmöjligheter och infrastruktur, i rikare länder främst i hushåll och storkök. 
 
Anders Fröberg lyfte under seminariet upp att man inte får glömma förpackningens funktion och syfte. Dessa är viktigare än förpackningen som sådan. Dessutom är förpackningens miljöpåverkan ofta mycket mindre än innehållet. Anders exemplifierade med att vindruvor i plasttråg har minskat matsvinnet med 20 procent.
IKEM är även i år med i Almedalen och i Industriområdet under parollen Industrin Tar Matchen. Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert på IKEM rapporterar här från seminariet #hurvetdudet? Under #hurvetdudet? diskuterar Anders Sahlman från Vetenskap & Allmänhet, Olle Zachrison från Sveriges Radio och Elisabeth Rytter från Livsmedelsföretagen om vikten av att våga ifrågasätta och faktakolla påståenden både i etablerade och sociala medier.Läs mer

Våra aktiviteter

Chefs- och ledarskapsutbildning

28-29-aug 2018
Stockholm/Hesselby Slott

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Konflikthantering

04 okt 2018
Stockholm

Ny som ledare

09-10-okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

09-10-okt 2018
Stockholm

CLP-förordningen

17 okt 2018
Göteborg