Andreas Martin-Löf
Tillbaka

Plast i fokus under Nordbygg

5 april 2018
Tidningen Byggindustrin uppmärksammar plast som byggmaterial med anledning av tävlingen Nya ögon på plast i arkitekturen som IKEM arrangerar i samarbete med Nordbygg och med stöd av Sveriges arkitekter.

Tidningen Byggindustrin uppmärksammar plast som byggmaterial med anledning av tävlingen Nya ögon på plast i arkitekturen som IKEM arrangerar i samarbete med Nordbygg och med stöd av Sveriges arkitekter.
 
Studenternas uppgift i tävlingen "Nya ögon på plast i arkitekturen" var att utforma ett café helt byggt i plast. Under hösten 2017 genomförde IKEM och flera plastföretag även inspirationsföreläsningar för studenterna som förberedelse för tävlingen. Föreläste gjorde plastföretag, IKEM och arkitekten Andreas Martin-Löf.
 
En av dem som intervjuas i tidningen Byggindustrins artikel är just Andreas Martin-Löf. Andreas berättar bland annat om hur han använt plast som fasadmaterial i flerbostadshus vid flera tillfällen.
 
– Jag har använt en polykarbonatfasad som till att börja med var utvecklad för växthus. Det ger ett starkt formuttryck till en relativt låg kostnad.
 
Han framhåller också att plasten efter sina första cirka 150 år som material nu fått sitt eget existensberättigande.
 
–  Jag tycker att det är roligt att hitta användning för plast där man lyfter upp det som det viktigaste materialet, säger Andreas Martin-Löf till tidningen Byggindustrin.
 
Vill du också lyssna på Andreas Martin-Löf? Den 12 april klockan 16.00-16.30 deltar han i ett samtal om plast i inredningsdesign och arkitektur tillsammans med Johannes Karlström, arkitekt på Note Design Studio som leds av Magnus Huss, förbundsdirektör på IKEM.
 
Därefter blir det prisutdelning och mingel i cafét som ritats av Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola som vann arkitekturtävlingen.
 

Välkommen på prisutdelning och mingel på Nordbygg
 

Läs hela artikeln om plast som byggnadsmaterial där även IKEM:s Pontus Alm och Lena Lundberg intervjuas 

 

Till höger i bild: Åsa Håkansson från IKEM:s medlemsföretag Preem. Fotograf: Johan Olsson
Till höger i bild: Åsa Håkansson från IKEM:s medlemsföretag Preem. Fotograf: Johan Olsson
Tillbaka Inom en snar framtid kan vi fylla tanken med grönt biodrivmedel från svenska skogar. Forskningsprojektet BioLi2.0 har lyckats med konststycket att förädla lignin från skogsindustrins restströmmar till drivmedel. En innovation som kan minska vårt beroende av fossila bränslen och göra underverk för klimatet. Projektet drivs inom innovationsprogrammet BioInnovation i vilken IKEM ingår.Läs mer
Utsläpp från privattrafik och transporter är i dag en av världens största klimatbovar. I Sverige står transportsektorn för cirka 30 procent av landets totala utsläpp av växthusgaser. För att nå det nationella målet om att minska fordonsparkens koldioxidutsläpp med 70 procent till år 2030 behövs en ännu större satsning för att bli kvitt beroendet av fossil råolja som bränsle.
 
Det pågående forskningsprojektet BioLi2.0 som drivs inom innovationsprogrammet BioInnovation har visat att det går att göra drivmedel av skogsråvara.
 
- Att få in skogsråvaror in i en kemisk fabrik eller ett raffinaderi är i praktiken rätt komplicerat. I detta projekt utvecklas nya smarta metoder för att göra förnybara råvaror som lignin användbart för att framtidens bränslen och kemikalier. Det är lysande och ökar på sikt mängden förnybara bränslen, säger Nils Hannerz forsknings- och innovationschef på IKEM. Vi är glada för detta framgångsprojekt och önskar att det är början på en lång rad projekt.
 
 

Läs hela artikeln på BioInnovations webbplats: Viktigt genombrott för fossilfritt bränsle

 

Om BioInnovation

BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter som deltar. Målet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för att öka innovationstakten. Det gör vi genom att koppla ihop idéer, aktörer och kapital för att åstadkomma konkurrenskraftiga och biobaserade material, produkter och tjänster.
 

Fakta om lignin

Lignin är den näst vanligaste beståndsdelen efter cellulosa i växter och fungerar som ett skelett. Den används mest i massa- och pappersbruk för att göra el och värme. Forskare har nu lyckats framställa biobränsle av lignin och ser även möjligheter att utnyttja ligninet till exempelvis kemi och läkemedelsindustrin.
 
I forskningsprojektet ska företag, forskningsinstitut och akademi under 2,5 år samarbeta för att utveckla processer för framställning av drivmedel och kemikalier baserade på förnybart lignin som ersättning för fossila, petroleumbaserade produkter. Projektbudgeten är på 36 miljoner kronor. Projektledare är Katarina Ohlsson.
Gör kemikarriär av ditt intresse! Låt kemikarriar.se inspirera dig. Genom filmer med personer i olika yrkesroller tillsammans med enkla fakta ger Kemikarriär, en lättillgänglig och tydlig bild av olika kemiyrken. I samband med IKEM:s kampanj i samarbete med flera av våra medlemsföretag lanserar vi nu även webbplatsen kemikarriar.se. Vi tar gärna emot förslag på personer som gärna berättar om sin kemikarriär så att vi kan inspirera till att fler söker sig till kemiindustrin.Läs mer

Våra aktiviteter

Nya Dataskyddsförordningen - Webbinarie

26 apr 2018
Webbinarie

Årsmöte och seminarium

15 maj 2018
Stockholm

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

10-11-okt 2018
Stockholm

Kemikaliedagarna

17-18-okt 2018
Göteborg

Förhandlingsteknik - IKEM kurs i förhandlingsteknik

22-23-okt 2018
Stockholm