Andreas Martin-Löf
Tillbaka

Plast i fokus under Nordbygg

5 april 2018
Tidningen Byggindustrin uppmärksammar plast som byggmaterial med anledning av tävlingen Nya ögon på plast i arkitekturen som IKEM arrangerar i samarbete med Nordbygg och med stöd av Sveriges arkitekter.

Tidningen Byggindustrin uppmärksammar plast som byggmaterial med anledning av tävlingen Nya ögon på plast i arkitekturen som IKEM arrangerar i samarbete med Nordbygg och med stöd av Sveriges arkitekter.
 
Studenternas uppgift i tävlingen "Nya ögon på plast i arkitekturen" var att utforma ett café helt byggt i plast. Under hösten 2017 genomförde IKEM och flera plastföretag även inspirationsföreläsningar för studenterna som förberedelse för tävlingen. Föreläste gjorde plastföretag, IKEM och arkitekten Andreas Martin-Löf.
 
En av dem som intervjuas i tidningen Byggindustrins artikel är just Andreas Martin-Löf. Andreas berättar bland annat om hur han använt plast som fasadmaterial i flerbostadshus vid flera tillfällen.
 
– Jag har använt en polykarbonatfasad som till att börja med var utvecklad för växthus. Det ger ett starkt formuttryck till en relativt låg kostnad.
 
Han framhåller också att plasten efter sina första cirka 150 år som material nu fått sitt eget existensberättigande.
 
–  Jag tycker att det är roligt att hitta användning för plast där man lyfter upp det som det viktigaste materialet, säger Andreas Martin-Löf till tidningen Byggindustrin.
 
Vill du också lyssna på Andreas Martin-Löf? Den 12 april klockan 16.00-16.30 deltar han i ett samtal om plast i inredningsdesign och arkitektur tillsammans med Johannes Karlström, arkitekt på Note Design Studio som leds av Magnus Huss, förbundsdirektör på IKEM.
 
Därefter blir det prisutdelning och mingel i cafét som ritats av Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola som vann arkitekturtävlingen.
 

Välkommen på prisutdelning och mingel på Nordbygg
 

Läs hela artikeln om plast som byggnadsmaterial där även IKEM:s Pontus Alm och Lena Lundberg intervjuas 

 

Tillbaka På Kemins Dag genomför 110.000 barn och ungdomar Sveriges största kemiexperiment. Eleverna får tillverka små ”maskar” av kalciumalginat och undersöka vad som händer med dem i citronsyra- respektive och bikarbonatlösning. Målet är att deltagarna ska få upp ögonen för hur roligt och viktigt det är med kemi.

– Det råder stor kompetensbrist på våra kemiföretag. 4 av 10 företag har svårt att hitta kompetent personal, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. Läs mer
På Kemins Dag den 19-20 oktober kommer 110 000 barn och ungdomar från omkring 1 000 skolor genomföra Sveriges största kemiexperiment. Dagen ska väcka intresse för kemi, och samtidigt skapa nyfikenhet på svensk kemiindustri där behovet av nya medarbetare är stort de närmaste tio åren.
 
– När vi pratar med företagen om vad som är deras stora utmaningar så kommer alltid kompetensbristen upp, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. 
 
Kemiindustrin (raffinaderi, plast, gummi, kemi och läkemedel) står idag för en femtedel av svensk varuexport. Samtidigt upplever många företag att det är en utmaning att hitta rätt kompetens. Nu ökar antal sysselsatta för tredje kvartalet i följd. Det gör kompetensbristen ännu mer akut.
 
– Vi är jätteglada att våra medlemsföretag tycker att det är så viktigt med Kemins Dag och att de vill bidra med material så att materialpaketen kan skickas kostnadsfritt till lärarna. I år var intresset rekordstort, alla paket var beställda inom två veckor, säger Ulla Nyman.
 
Så här berättar företagen om varför de vill bidra med material till Kemins Dag-paketen.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier, samt livsmedelsingredienser. För att vi som säljare ska kunna ge kunderna riktigt bra råd behöver vi kemikunskaper, säger Lars Alriksson, Business Development Manager Brenntag Nordic.
 
Brenntag Nordic har sin bas i Malmö. Företaget har bidragit med natriumalginat, antocyaner och kalciumklorid till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier. Vi är duktiga på teknisk support, men för att vi ska kunna fortsätta vara det och ge våra kunder riktigt bra råd behöver vi kunna rekrytera personer med kemikunskaper även framöver, säger Ann-Christin Ericsson, Nordic EHS-Q Director på Univar. 
 
Univar har sitt huvudkontor i Malmö och ett av sina försäljningskontor i Göteborg. Företaget har bidragit med citronsyra och natriumbikarbonat till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vår affärsidé är att skapa förpackningar som gör livet enklare, och då behövs medarbetare som är kunniga inom både processteknik och materialutveckling, säger Jan Andersson, försäljningschef Emballator Mellerud Plast.
 
Emballator Mellerud Plast har bidragit med förpackningar till experimentlådan. 
 

Läs IKEM:s pressmeddelande här 

 

Våra aktiviteter

Förhandlingsteknik - IKEM kurs i förhandlingsteknik

22-23-okt 2018
Stockholm

Kemikalielagstiftning i Sverige - Översiktskurs

23 okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, fortsättningskurs 1 dag

01 nov 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

12 nov 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

13 nov 2018
Stockholm

IKEM ALL-dag Norrköping

19 nov 2018
Norrköping

IKEM ALL-dag Karlskoga

20 nov 2018
Karlskoga