Andreas Martin-Löf
Tillbaka

Plast i fokus under Nordbygg

5 april 2018
Tidningen Byggindustrin uppmärksammar plast som byggmaterial med anledning av tävlingen Nya ögon på plast i arkitekturen som IKEM arrangerar i samarbete med Nordbygg och med stöd av Sveriges arkitekter.

Tidningen Byggindustrin uppmärksammar plast som byggmaterial med anledning av tävlingen Nya ögon på plast i arkitekturen som IKEM arrangerar i samarbete med Nordbygg och med stöd av Sveriges arkitekter.
 
Studenternas uppgift i tävlingen "Nya ögon på plast i arkitekturen" var att utforma ett café helt byggt i plast. Under hösten 2017 genomförde IKEM och flera plastföretag även inspirationsföreläsningar för studenterna som förberedelse för tävlingen. Föreläste gjorde plastföretag, IKEM och arkitekten Andreas Martin-Löf.
 
En av dem som intervjuas i tidningen Byggindustrins artikel är just Andreas Martin-Löf. Andreas berättar bland annat om hur han använt plast som fasadmaterial i flerbostadshus vid flera tillfällen.
 
– Jag har använt en polykarbonatfasad som till att börja med var utvecklad för växthus. Det ger ett starkt formuttryck till en relativt låg kostnad.
 
Han framhåller också att plasten efter sina första cirka 150 år som material nu fått sitt eget existensberättigande.
 
–  Jag tycker att det är roligt att hitta användning för plast där man lyfter upp det som det viktigaste materialet, säger Andreas Martin-Löf till tidningen Byggindustrin.
 
Vill du också lyssna på Andreas Martin-Löf? Den 12 april klockan 16.00-16.30 deltar han i ett samtal om plast i inredningsdesign och arkitektur tillsammans med Johannes Karlström, arkitekt på Note Design Studio som leds av Magnus Huss, förbundsdirektör på IKEM.
 
Därefter blir det prisutdelning och mingel i cafét som ritats av Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola som vann arkitekturtävlingen.
 

Välkommen på prisutdelning och mingel på Nordbygg
 

Läs hela artikeln om plast som byggnadsmaterial där även IKEM:s Pontus Alm och Lena Lundberg intervjuas 

 

Tillbaka Anders Fröberg, ordförande i IKEM och vd på Borealis, deltog under onsdagen på ett frukostseminarium i Almedalen om matsvinn och hur förpackningar kan vara en del lösningen av världssvälten. Förpackningar fyller en viktig roll i att skydda produkterna och varorna de innehåller, minska matsvinnet och koldioxidutsläppen vid transporterna. Tillsammans med forskare och industrin diskuterades hur man ska se på förpackningarnas roll när behovet av livsmedel ökar globalt. Läs mer
Befolkningen väntas öka med 2 miljarder detta sekel. Det innebär att behovet av livsmedel kommer öka. En stor del av livsmedlen slängs, enligt undersökningar mellan 30–50 procent av den totala produktionen. I utvecklingsländer slängs maten tidigt i kedjan på grund av dåliga förpackningar, kylmöjligheter och infrastruktur, i rikare länder främst i hushåll och storkök. 
 
Anders Fröberg lyfte under seminariet upp att man inte får glömma förpackningens funktion och syfte. Dessa är viktigare än förpackningen som sådan. Dessutom är förpackningens miljöpåverkan ofta mycket mindre än innehållet. Anders exemplifierade med att vindruvor i plasttråg har minskat matsvinnet med 20 procent.
IKEM är även i år med i Almedalen och i Industriområdet under parollen Industrin Tar Matchen. Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert på IKEM rapporterar här från seminariet #hurvetdudet? Under #hurvetdudet? diskuterar Anders Sahlman från Vetenskap & Allmänhet, Olle Zachrison från Sveriges Radio och Elisabeth Rytter från Livsmedelsföretagen om vikten av att våga ifrågasätta och faktakolla påståenden både i etablerade och sociala medier.Läs mer

Våra aktiviteter

Chefs- och ledarskapsutbildning

28-29-aug 2018
Stockholm/Hesselby Slott

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Konflikthantering

04 okt 2018
Stockholm

Ny som ledare

09-10-okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

09-10-okt 2018
Stockholm

CLP-förordningen

17 okt 2018
Göteborg