Tillbaka

Plastbranschen kommenterar utspel av Theresa May

12 januari 2018
Den brittiska plastindustrin delar regeringens mål att minimera plastavfallet genom att maximera återvinningen. Man anser också att det är välbehövligt med en reform av regelverket för återvinning och återanvändning av förpackningar för att förbättra den inhemska återvinningen. Däremot opponerar man sig mot förslaget om plastfria gångar i livsmedelsbutiker.

- Plastförpackningarna minskar livsmedelssvinnet. Genom att föreslå plastfria gångar skapar regeringen en bild av att användningen av plast är fel, säger Philip Law som är vd på British Plastics Federation. 
 
Typiskt ökar matavfallet i butikerna med en tredjedel utan förpackningar. Att minska plastförpackningarna för färskvaror kommer att öka koldioxidutsläppen eftersom utsläppen från livsmedelsproduktionen är mycket större än från förpackningen. 
 
Bakgrunden till uttalandet från brittiska plastindustrin är att Storbritanniens premiärminister Theresa May den 11 januari presenterade landets 25-årsplan för miljöåtgärder. Planen innehåller både mål för miljöarbetet och åtgärder som regeringen planerar att genomföra tillsammans med näringslivet och civilsamhället.
 
- Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med regeringen för att hjälpa Storbritanniens mot en riktigt cirkulär ekonomi, säger Philip Law. Vi ska bidra till att minska nedskräpningen, avsevärt öka infrastrukturen för återvinningen, se till så att alla förpackningar som används för mat och dryck ‘on the go’ samlas in för återvinning, uppmuntra design för återvinningsbarhet och öka användningen av återvunnet material i nya produkter.
 

Länk till pressmeddelandet från British Plastics Federation 

 

Kontakt

LenaLundberg

Ansvarig plastråvarufrågor
Head public affairs plastics
Tel direkt: +46 10 455 38 65
Tel mobil: +46 70 662 93 31
lena-lundberg.jpg
Tillbaka Anders Fröberg, ordförande i IKEM och vd på Borealis, deltog under onsdagen på ett frukostseminarium i Almedalen om matsvinn och hur förpackningar kan vara en del lösningen av världssvälten. Förpackningar fyller en viktig roll i att skydda produkterna och varorna de innehåller, minska matsvinnet och koldioxidutsläppen vid transporterna. Tillsammans med forskare och industrin diskuterades hur man ska se på förpackningarnas roll när behovet av livsmedel ökar globalt. Läs mer
Befolkningen väntas öka med 2 miljarder detta sekel. Det innebär att behovet av livsmedel kommer öka. En stor del av livsmedlen slängs, enligt undersökningar mellan 30–50 procent av den totala produktionen. I utvecklingsländer slängs maten tidigt i kedjan på grund av dåliga förpackningar, kylmöjligheter och infrastruktur, i rikare länder främst i hushåll och storkök. 
 
Anders Fröberg lyfte under seminariet upp att man inte får glömma förpackningens funktion och syfte. Dessa är viktigare än förpackningen som sådan. Dessutom är förpackningens miljöpåverkan ofta mycket mindre än innehållet. Anders exemplifierade med att vindruvor i plasttråg har minskat matsvinnet med 20 procent.
IKEM är även i år med i Almedalen och i Industriområdet under parollen Industrin Tar Matchen. Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert på IKEM rapporterar här från seminariet #hurvetdudet? Under #hurvetdudet? diskuterar Anders Sahlman från Vetenskap & Allmänhet, Olle Zachrison från Sveriges Radio och Elisabeth Rytter från Livsmedelsföretagen om vikten av att våga ifrågasätta och faktakolla påståenden både i etablerade och sociala medier.Läs mer

Våra aktiviteter

Chefs- och ledarskapsutbildning

28-29-aug 2018
Stockholm/Hesselby Slott

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Konflikthantering

04 okt 2018
Stockholm

Ny som ledare

09-10-okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

09-10-okt 2018
Stockholm

CLP-förordningen

17 okt 2018
Göteborg