Nils Hannerz är forsknings- och innovationschef på IKEM.Foto: Bengt Säll
Tillbaka

Replik DI: Plasten hör inte hemma på sophögen

29 augusti 2017
IKEM kommenterar Arvid Åhlund, DI ledare, och artikeln ”Plasten hör hemma på sophögen” som publicerades den 28 augusti. "Plasten hör inte hemma på sophögen, utan plasten måste hitta sitt kretslopp med en marknad som gör att ingen vill slänga plasten omkring sig och ingen vill lägga den på sin sophög" svarar Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.

Här kan du läsa  Arvid Åhlund, DI ledare, Plasten hör hemma på sophögen  publicerad 28 augusti 2017

 

"Hej Arvid,

Vill bara kommentera att vi så klart tycker din ledare ”Plasten hör hemma på sophögen” är helt fel. Plasten hör inte hemma på sophögen, utan plasten måste hitta sitt kretslopp med en marknad som gör att ingen vill slänga plasten omkring sig och ingen vill lägga den på sin sophög. Vi måste få en ekonomi i använd plast som är starkare. 
 
För det krävs investeringar och teknologi i plastreturverk. Svenska företag tittar på det, liksom företag i Holland och Kanada. 
 
Plasten är stark, lätt och billig. Ett fantastiskt material. Men också ett ganska nytt material. För papper och stål investerades det i returverk och infrastruktur för detta på 1900-talet. Jag har för mig att stålet var först ut i början av 1900-talet med ljusbågsugnen. Pappersbruken investerade i slutet av 1900-talet. Plasten står inför detta mycket viktiga steg för att sluta kretsloppet. 
 
Lösningen är inte förbud, lösningen är att skapa en bra marknad för plasten. Vi som bransch slänger inte plastpåsar i naturen men är mycket bekymrade över beteendet. 
 
Slutligen, roligt att du är engagerade i plast och vi träffas gärna och pratar om plast med dig. 
 
Bästa hälsningar
 
Nils Hannerz"

Kontakta IKEM för  rätt fakta om plast.

Kontakt

NilsHannerz

Forsknings- och innovationschef
Head of research and innovation
Tel direkt: +46 10 455 38 85
Tel mobil: +46 70 325 30 07
Nils.Hannerz_258_v2.jpg
Jonas Hagelqvist, vd på IKEM. Foto: Bengt Säll
Jonas Hagelqvist, vd på IKEM. Foto: Bengt Säll
Tillbaka Igår överlämnade fackförbunden inom LO förhandlingsframställningar till arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv. IKEM välkomnar beskedet från LO-förbunden. IKEM tillsammans med övriga arbetsgivare inom Svenskt Näringslivs förordar att sådana samtal genast påbörjas samt att de inkluderar tjänstemannafacken.Läs mer
– Det är positivt att LO-förbunden vill förhandla om att hitta avtalslösningar som underlättar för nyanlända att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Integration av utlandsfödda och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden är en stor och viktig utmaning där parterna tillsammans borde kunna hitta lösningar, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.
 
 
Vinnaren i Nya ögon på plast i arkitekturen utses i februari 2018. Priset delas ut den 12 april på mässan Nordbygg. Plast som byggmaterial ger många tillfällen att skapa. För att visa vad som går att bygga med plast bjuder IKEM in till en arkitekturtävling för studenter, som får lämna förslag till utformning av ett kafé byggt i plast på mässan Nordbygg 12 april 2018. Tävlingen heter ”Nya ögon på plast i arkitekturen” och arrangeras av Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna samt med stöd av Sveriges Arkitekter för att lyfta fram nytänkande som visar på plastens möjligheter och goda egenskaper, samtidigt som de kombinerar praktisk funktion med en upplevelse för betraktaren.Läs mer

Våra aktiviteter

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

03-04-okt 2017
Stockholm

CLP Praktisk klassificering av blandningar

05 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Malmö

10 okt 2017
Malmö

Avtalskurs I-avtalet (fd Allokemisk industri)

11 okt 2017
Stockholm

Kurs i Krishantering

12 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Stockholm

12 okt 2017
Stockholm

IKEM:s Kemikaliedag 2017

12 okt 2017
Stockholm