IKEM:s forsknings- och innovationschef Nils Hannerz (i mitten) deltog i BioInnovations seminarium om bioekonomi.
Tillbaka

Så ställer vi om till bioekonomi 2050

4 juli 2017
BioInnovation var arrangör av seminariet där bl a IKEM:s Nils Hannerz ingick i panelen. Utgångspunkten i samtalet var att vi snart är tio miljarder människor, våra förväntningar på ett gott liv växer. Samtidigt står vi inför en stor klimat-och miljöutmaning.

Detta kräver omställning till ett resurseffektivt samhälle grundat på förnybara råvaror – en bioekonomi. Vilka beslut krävs för att det ska bli verklighet?
 
- Bioekonomi kan ta oss mot det hållbara samhället. Med nyutvecklad kemi kan skogsråvara i framtiden vara råvaran vi tillverkar bland annat  kolfiber och textilier av. Bra miljöprestanda leder till ökad konkurrenskraft, sa Erik Lindroth från Tetra Pak.
 
Inom modeindustrin pratar man om fast fashion respektive slow fashion. Aktuella trendiga kläder respektive tidlösa klassiker. Dessa kan vara lämpliga att tillverkan i olika material beroende på hur de ska ingå i ett cirkulärt flöde. Ett exempel som kom upp var att börja hyra ut skidkläder tillsammans med skidpaketet och liftkortet.
 
Det framhölls att det cirkulära hållbara flödet innehåller många olika komponenter. Det gäller att se helheten och ha kontroll på alla delarna. Det konstaterades vidare att politiken har en viktig roll att spela som katalysator och dela risken vid större investeringar i ny bioteknik. 
 
Medverkande i seminariet var
Susanne Rudenstam, Chef för Sveriges Träbyggnadskansli
Erik Lindroth, Environment Director, Tetra Pak North Europe
Sigrid Barnekow, Programchef, Mistra Future Fashion
Torgny Persson, Forsknings- och innovationsdirektör, Skogsindustrierna
Cecilia Tall, Generalsekreterare, TEKO
Nils Hannerz, Forskning- och Innovationschef, IKEM
Anna Wiberg, Programchef, BioInnovation
 

Tillbaka Regeringen flaggar för vikten av cybersäkerhet. Vi måste skydda våra viktiga IT-system för intrång och påverkan. Medlemsföretag är välkomna att kontakta Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM, om ni vill samverka kring denna fråga.Läs mer

Nu rustas för ökade insatser på miljöer, infrastruktur och kompetens för att skydda industrins hemligheter. IKEM uppmanar sina medlemsföretag att ta frågan på stort allvar. Gemensamma projekt håller på att startas för att göra en kraftsamling.

Om ert företag är intresserade och har behov få ni gärna kontakta Nils Hannerz på IKEM för att meddela ert intresse av att samarbeta kring frågan.

Vinnaren i Nya ögon på plast i arkitekturen utses i februari 2018. Priset delas ut den 12 april på mässan Nordbygg. Plast som byggmaterial ger många tillfällen att skapa. För att visa vad som går att bygga med plast bjuder IKEM in till en arkitekturtävling för studenter, som får lämna förslag till utformning av ett kafé byggt i plast på mässan Nordbygg 12 april 2018. Tävlingen heter ”Nya ögon på plast i arkitekturen” och arrangeras av Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna samt med stöd av Sveriges Arkitekter för att lyfta fram nytänkande som visar på plastens möjligheter och goda egenskaper, samtidigt som de kombinerar praktisk funktion med en upplevelse för betraktaren.Läs mer

Våra aktiviteter

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

03-04-okt 2017
Stockholm

CLP Praktisk klassificering av blandningar

05 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Malmö

10 okt 2017
Malmö

Avtalskurs I-avtalet (fd Allokemisk industri)

11 okt 2017
Stockholm

Kurs i Krishantering

12 okt 2017
Stockholm

Träffpunkt IKEM Stockholm

12 okt 2017
Stockholm

IKEM:s Kemikaliedag 2017

12 okt 2017
Stockholm