Magnus Huss från IKEM (längst till vänster) tillsammans med SaltX.
Tillbaka

SaltX Technology leder Sverige in i framtiden

5 juli 2017
Sveriges största entreprenörskapstävling Serendipity Challege avgjordes på tisdagen i Almedalsveckan. "Med en kombination av nanoteknologi och naturliga material står vår vinnare på tröskeln att revolutionera världsmarknaden för energiladdning", löd juryns motivering till vinnarna.

Industrijuryn bestående av Anna Malmhake, VD för The Absolut Company, Anna Sandström, Science Relations Director Europe på Astra Zeneca, Karl-Henrik Sundström, VD och koncernchef för Stora Enso, Johan Söderström, VD för ABB Sverige och Magnus Huss, förbundsdirektör för IKEM valde bland femtio av Sveriges mest innovativa företag ut SaltX som vinnare Industripriset i Serendipity Challenge. 
 
Industrijuryns vana att leda globala företag, utveckla, exportera produkter och kringliggande tjänster tryckte på vikten av samarbete med små och innovativa företag med stora ambitioner liksom betydelsen av samverkan med akademi och en bra start up-miljö att växa i. 
 
Juryns motivering löd: Med en kombination av nanoteknologi och naturliga material står vår vinnare på tröskeln att revolutionera världsmarknaden för energiladdning. Vinnare av industrins pris är SaltX!
Stort grattis och varmt lycka till SaltX önskar IKEM!
 
SaltX Technology utvecklar och säljer en patenterad energilagringsteknologi som på ett unikt sätt möjliggör lagring av värmeenergi i salt, och som därefter kan återanvändas som värme eller kyla. Cirka 50 % av jordens energikonsumtion går till värme och kyla samtidigt som efterfrågan på förnybar energi växer i hög hastighet. Utmaningen i förnybar energi ligger i att dessa energikällor är intermittenta (ojämna, t ex att vinden bara blåser ibland) vilket ökar efterfrågan på energilagring. SaltX Technology är listade på First North.
 

Läs mer om Serendipity Challenge
 

Läs mer om vad som händer på Industriområdet

Seminariet
Seminariet "Smarta förpackningar" arrangerades av riksdagsledamöterna Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L). Längst till höger Lena Lundberg, IKEM.
Tillbaka Förpackningar ägnas allt större uppmärksamhet i samhällsdebatten. Under ett lunchseminarium i riksdagen diskuterades vilka förpackningar är smarta, hur bidrar de till en hållbar utveckling och minskat matsvinn. Seminariet arrangerades av riksdagsledamöterna Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L).Läs mer

Konsumenter ställer allt högre krav på förpackningar och vill se förpackningar som har begränsad miljöpåverkan eller inga förpackningar alls. Samtidigt fyller förpackningar en viktig roll i att skydda produkterna och varorna de innehåller, minska matsvinnet och koldioxidutsläppen vid transporterna. Förpackningen är också en viktig del av köpupplevelsen och ett sätt för företag att kommunicera sitt varumärke.

Under seminariet deltog Helén Williams, doktor i miljö- och energisystem vid Karlstad universitet. Hon berättade att det många gånger är miljömässigt motiverat att öka mängden material i en livsmedelsförpackning om det kan minska matsvinnet. Detta är precis tvärt om mot vad många konsumenter tror eftersom förpackningen ofta ses som en stor bov i miljö- och klimatproblematiken när det i själva verket är tvärtom. Rätt förpackning i kombination med ett ökat fokus på matens värde och kvalitet, istället för bara pris, behövs för att fler ska äta upp maten, som de köper.

Kristian Östlund, vd för Arta Plast och ordförande i Plastkretsen gav branschen perspektiv på hur ökad återvinning nås. Bland annat satsar plastbranschen en kvarts miljard kronor för att bygga en helt ny anläggning för plastsortering i Motala. Satsningen kommer leda till att Sverige får Europas modernaste sorteringsanläggning för att kunna sortera alla plastförpackningar och öka andelen materialåtervinning.

Avslutningsvis gav Christofer Evelönn, förpackningsspecialist hos ICA detaljhandelns perspektiv där fokus är att minska matsvinnet. Som exempel lyfte Christofer upp att en gurka som är plastad håller 10 dagar jämfört med 4 dagar utan plast. Utveckling av köttförpackningar har inneburit att hållbarheten ökat från 10 till 20 dagar och att svinnet i butikerna minskat med hela 30 procent. Christofer avslutade med att berätta om dagligvaruhandelns initiativ med att gemensamt jobba för att alla plastförpackningar år 2030 ska vara tillverkade av förnybar eller återvunnen plast.


Fakta

Lunchseminariet ingår i en serie som Mattias Jonsson (S) och Lars Tysklind (L) arrangerar i riksdagen. Deltagande under seminariet var Helén Williams, doktor i miljö- och energisystem Karlstad

Universitet, Kristian Östlund, vd för Arta Plast och ordförande i Plastkretsen och Christofer Evelönn, förpackningsspecialist hos ICA.

Gör kemikarriär av ditt intresse! Låt kemikarriar.se inspirera dig. Genom filmer med personer i olika yrkesroller tillsammans med enkla fakta ger Kemikarriär, en lättillgänglig och tydlig bild av olika kemiyrken. I samband med IKEM:s kampanj i samarbete med flera av våra medlemsföretag lanserar vi nu även webbplatsen kemikarriar.se. Vi tar gärna emot förslag på personer som gärna berättar om sin kemikarriär så att vi kan inspirera till att fler söker sig till kemiindustrin.Läs mer

Våra aktiviteter

Nya Dataskyddsförordningen - Webbinarie

26 apr 2018
Webbinarie

Årsmöte och seminarium

15 maj 2018
Stockholm

Avtalskurs I-avtalet

27 sep 2018
Stockholm

Kurs i Krishantering

04 okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, grundkurs 2 dagar

10-11-okt 2018
Stockholm

Kemikaliedagarna

17-18-okt 2018
Göteborg

Förhandlingsteknik - IKEM kurs i förhandlingsteknik

22-23-okt 2018
Stockholm