Plast är ett fantastiskt material som gör en stor samhällsnytta inom de flesta områden.
Tillbaka

Ska Sverige bli först med att återvinna all plast?

7 juli 2017
Under Almedalsveckan arrangerade IKEM tillsammans med Teknikföretagen ett seminarium om hur ett plastreturraffinaderi kan göra Sveriges plastanvändning cirkulär. Frågan var om det finns en politisk vilja att förverkliga detta?

Seminariet inleddes av Lars Josefsson, som är professor of the practice Hållbar utveckling på Chalmers. Han berättade att plast är ett fantastiskt material som gör en stor samhällsnytta inom de flesta områden. Plast bidrar till exempel till förnyelsebar energi i vindkraftverk och solpaneler, eller att vi kan spara energi inom byggsektorn. Om vi skulle byta ut dagens användning av plast skulle avfallsvolymen öka med 4 gånger och koldioxidutsläppen skulle öka med 60 procent. Däremot har vi inte uppnått en cirkulär lösning än för plasten. Hur detta ska ske diskuteras både inom EU och i Sverige. 
 
- Med ett plastreturraffinaderi skulle vi kunna materialåtervinna all plast, sa Lars Josefsson. Det skulle leda till minskade koldioxidutsläpp med upp till 1 miljon ton per år, som motsvarar runt 2 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. 
 
Lars Josefsson beskrev sedan skillnaden mellan den återvinningsteknik som vi har i dag, sk mekanisk återvinning, och ett plastreturraffinaderi. Den mekaniska återvinningen fungerar på så sätt att den insamlade plasten sorteras, mals ner och smälts sedan om till nya produkter. I plastreturraffinaderiet bryts plasternas långa molekyler ner till mindre beståndsdelar, vilka sedan blir råvaror i tillverkningen av ny plast. Som råvara kan man använda både plastavfall och biomassa. 
 
Efter akademin var det sedan industrins tur att berätta hur man ser på denna nya möjlighet att materialåtervinna plast. Började gjorde Elin Hermansson som är projektledare för Hållbar Kemi 2030. Det är en gemensam vision som de fem kemiföretagen i Stenungsund har. Visionen är att 2030 är Stenungsund navet för tillverkning av hållbara produkter inom kemiindustrin. Då ska verksamheten vara baserad på förnybara och återvunna råvaror samt bidrar till ett hållbart samhälle.
 
- Ett returraffinaderi för plast är viktigt för att vi ska kunna uppnå vår vision om förnybara och återvunna råvaror, sa Elin Hermansson. Det är dock inget vi kan bygga i morgon utan vissa förutsättningar måste komma till först. 
Sedan kom Cecilia Nord som är Director Responsible Sourcing på Electrolux, idag världens största vitvarutillverkare. Hon tyckte att ett plastreturraffinaderi låter som en intressant process och möjlighet. Electrolux tillverkar idag vissa produkter i plast och vill öka denna andel. 
 
- Plast ett fantastiskt material för funktion, estetik, färg och form, sa Cecilia Nord funktion. Vi vill tillverka produkter som är både hållbarhetsmässiga och som kunderna gillar. 
 
Från politiskt håll deltog Åsa Romson, Riksdagsledamot och ordförande EU-nämnden, från Miljöpartiet och Martin Ådahl, Chefsekonom och vice partisekreterare, från Centerpartiet. Båda tyckte att processen låter spännande och att det behövs samarbete och samverkan mellan näringslivet och politiken. 
 
 
 

Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola är vinnare av
Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola är vinnare av "Nya ögon på plast i arkitekturen"
Tillbaka Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola är vinnare av "Nya ögon på plast i arkitekturen", tävlingen för arkitekturstudenter som IKEM arrangerar tillsammans med Nordbygg. Det vinnande bidraget Paviljong kommer att uppföras på Stockholmsmässans entrétorg och fungera som café och mötesplats under Nordbygg, 10-13 april. Läs mer
"Nya ögon på plast i arkitekturen" genomförs med stöd av Sveriges Arkitekter och studenternas uppgift var att utforma ett café helt byggt i plast. Totalt inkom 18 tävlingsbidrag från Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Umeå Arkitekthögskola och Chalmers.
 
Under hösten 2017 genomförde IKEM och flera plastföretag även inspirationsföreläsningar för studenterna som förberedelse för tävlingen. Det vinnande bidraget är utformat av Oscar Forsman och Tobias Jansson som nu får se sin idé bli verklighet på Nordbygg.
 

I sin motivering skriver juryn bland annat:

”Enkelheten i förslaget är också det som åstadkommer dess pampiga resultat. Alla funktioner är snyggt integrerade och helheten övertygar som tillfällig paviljong. Med avstamp i den klassiska ordningen skapas en innergård med pelare som konsekvent förhåller sig till den strikt geometriska grundidén. […] Stabilitet och låg vikt gör det enkelt att föreställa sig hur caféet levereras i ett platt paket: en storslagen pelarsal som lika snabbt kan byggas upp som plockas ner igen.” 
 
- Det var väldigt roligt och spännande att få se och ta del av studenternas förslag, att bygga i plast ger ju verkligen utrymme för kreativitet, säger Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM, som sitter i juryn för tävlingen.
 

Schysst plattform

Oscar och Tobias är båda mycket positiva till tävlingen och menar att de själva lärt sig en hel del nytt om plast efter att ha deltagit.
 
– Tävlingen känns som en schysst plattform för studenter att närma sig olika material på, likaså att viga en paviljong helt åt ett material, menar Oscar Forsman.
 
– Plast har egna unika egenskaper och vi tror därför att det är ett material som alltid kommer att finnas som en del i arkitekturen, säger Tobias Jansson.
 
Det vinnande förslaget belönas med 20.000 kronor och med att caféet uppförs på Nordbygg 2018. I vinsten ingår även studieresa till några av IKEM:s medlemsföretag.
 

Läs mer på  Arkitekt.se och ta del av det fullständiga juryutlåtandet


Vill du vara med när det är dags för prisutdelning? 

Här hittar du programmet och anmälan till minglet:
Torsdag 12 april, 16.00- ca 18.30

Ett samtal om plastens roll i arkitekturen mellan Andreas Martin-Löf, arkitekt SAR/MSA, Andreas Martin Löf Arkitekter, Johannes Karlström, arkitekt SIR/MSA, Note Design Studio och Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM

16.30-17.00 Prisutdelning
 
17.00-18.00 Mingel i caféet. 

Anmäl dig till minglet här

 

Våra aktiviteter

Träffpunkt IKEM Göteborg

05 mar 2018
Göteborg

Träffpunkt IKEM Växjö

06 mar 2018
Växjö

Branschträff Malmö

13 mar 2018
Malmö

Chefs- och ledarskapsutbildning

13-14-mar 2018
Stockholm/Bromma Åkeshovs Slott

Bra Lönebildning - Strategiskt lönearbete

14 mar 2018
Göteborg

Träffpunkt IKEM Stockholm

14 mar 2018
Stockholm

Träffpunkt IKEM Malmö

15 mar 2018
Malmö