Tillbaka

Teknikcollege rikskonferens

21 september 2018
Riksföreningen Teknikcollege Sverige välkomnar dig till 2018 års rikskonferens i Västerås.

 
Konferensens målgrupp är främst företagsrepresentanter, politiker, intresseorganisationer och personer som runt om i landet engagerar sig i Teknikcollege. Exempelvis lokala och regionala styrgrupper, processledare, lärare och rektorer.
 

Arrangör

Riksföreningen Teknikcollege Sverige
Datum: Onsdag 14 november 2018, kl. 08.30–16.00
Plats: AROS Congress Center, Västerås
Pris: 1 250: - exkl. moms
 

Program och innehåll
 

Inbjudan till föreningsmöte i Västerås
 

Anmälan
 

Här kan du anmäla dig  
Sista anmälningsdag är onsdag den 31 oktober.
 

Det är mycket viktigt att du uppger alla uppgifter för att vi ska kunna registrera din anmälan. Information angående bokning av hotell finns på vår hemsida. Kom ihåg att fylla i vilka seminarier du önskar att delta i.
 
Moderator - Mia Bernhardsen, vd Riksföreningen Teknikcollege Sverige
Huvudtalare - Christer Fuglesang
Värdregioner - Teknikcollege Mälardalen och Teknikcollege Västra Mälardalen
 
  • Status, kvalitet och matchning #SKM
  • Teknikcollege Sverige driver under åren 2017–2020 ett av Sveriges största nationella ESF-projekt. Under rikskonferensen kommer de allra senaste resultaten att presenteras.
 

Håll dig uppdaterad gå in på Teknikcollege webbplats
 

Kontaktuppgifter

Konferensinnehåll
Jens Carlenfors Linered, projektledare Teknikcollege Sverige
 
Praktisk information
Britt-Marie Nordin, Kurs- och konferensansvarig, Teknikföretagen

Tillbaka På Kemins Dag genomför 110.000 barn och ungdomar Sveriges största kemiexperiment. Eleverna får tillverka små ”maskar” av kalciumalginat och undersöka vad som händer med dem i citronsyra- respektive och bikarbonatlösning. Målet är att deltagarna ska få upp ögonen för hur roligt och viktigt det är med kemi.

– Det råder stor kompetensbrist på våra kemiföretag. 4 av 10 företag har svårt att hitta kompetent personal, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. Läs mer
På Kemins Dag den 19-20 oktober kommer 110 000 barn och ungdomar från omkring 1 000 skolor genomföra Sveriges största kemiexperiment. Dagen ska väcka intresse för kemi, och samtidigt skapa nyfikenhet på svensk kemiindustri där behovet av nya medarbetare är stort de närmaste tio åren.
 
– När vi pratar med företagen om vad som är deras stora utmaningar så kommer alltid kompetensbristen upp, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM. 
 
Kemiindustrin (raffinaderi, plast, gummi, kemi och läkemedel) står idag för en femtedel av svensk varuexport. Samtidigt upplever många företag att det är en utmaning att hitta rätt kompetens. Nu ökar antal sysselsatta för tredje kvartalet i följd. Det gör kompetensbristen ännu mer akut.
 
– Vi är jätteglada att våra medlemsföretag tycker att det är så viktigt med Kemins Dag och att de vill bidra med material så att materialpaketen kan skickas kostnadsfritt till lärarna. I år var intresset rekordstort, alla paket var beställda inom två veckor, säger Ulla Nyman.
 
Så här berättar företagen om varför de vill bidra med material till Kemins Dag-paketen.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier, samt livsmedelsingredienser. För att vi som säljare ska kunna ge kunderna riktigt bra råd behöver vi kemikunskaper, säger Lars Alriksson, Business Development Manager Brenntag Nordic.
 
Brenntag Nordic har sin bas i Malmö. Företaget har bidragit med natriumalginat, antocyaner och kalciumklorid till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vi är ledande distributör av bas- och specialkemikalier. Vi är duktiga på teknisk support, men för att vi ska kunna fortsätta vara det och ge våra kunder riktigt bra råd behöver vi kunna rekrytera personer med kemikunskaper även framöver, säger Ann-Christin Ericsson, Nordic EHS-Q Director på Univar. 
 
Univar har sitt huvudkontor i Malmö och ett av sina försäljningskontor i Göteborg. Företaget har bidragit med citronsyra och natriumbikarbonat till experimentlådan.
 
– Kemins Dag är ett viktigt initiativ som förhoppningsvis kan väcka intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen hos barn och unga. Vår affärsidé är att skapa förpackningar som gör livet enklare, och då behövs medarbetare som är kunniga inom både processteknik och materialutveckling, säger Jan Andersson, försäljningschef Emballator Mellerud Plast.
 
Emballator Mellerud Plast har bidragit med förpackningar till experimentlådan. 
 

Läs IKEM:s pressmeddelande här 

 

Våra aktiviteter

Förhandlingsteknik - IKEM kurs i förhandlingsteknik

22-23-okt 2018
Stockholm

Kemikalielagstiftning i Sverige - Översiktskurs

23 okt 2018
Stockholm

Arbetsrätt, fortsättningskurs 1 dag

01 nov 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

12 nov 2018
Stockholm

Värt att veta om plast

13 nov 2018
Stockholm

IKEM ALL-dag Norrköping

19 nov 2018
Norrköping

IKEM ALL-dag Karlskoga

20 nov 2018
Karlskoga