Kemins Dag 2017

I år inföll Kemins Dag den 20-21 oktober och hade temat ”blå-gul kemi”.

Kemins Dag experiment 2017 - en instruktionsfilm 

Louise Fornander, kemikalieexpert på IKEM, instruerar lärare och pedagoger som ska göra experimentet 2017. Årets tema är ”blå-gul kemi”, och i år har vi tagit fram tre experiment till det här temat. Filmen är ett komplement till det skrivna materialet som kom med i materiallådan.
 

 

 

Kemins Dag i år gick av stapeln 20-21 oktober. Fredagen den 20e oktober utfördes experimenten på skolor runt om i landet, och på lördagen den 21a oktober bjöd flera science centers in allmänheten för kemilaborationer hos dem.

Blå-gul kemi

Årets tema var blå-gul kemi. Temat är valt med omsorg. Med det här temat, som innefattar blått och gult, tillät oss att laborera och diskutera färger, men vi fick också möjlighet att diskutera den svenska kemiindustrin och kemiforskningen.

Blått + gult = grönt

Vad händer om man blandar blått och gult? Jo, grönt! Vi inkluderade i det här temat även det mycket viktiga området ”grön kemi”. Inom grön kemi tittar man på hela produktionskedjan, från råvara till produkt och innefattar även vad som händer efter man använt färdigt produkten i fråga. Man vill minimera avfallsmängden och energikonsumtionen. För att vi ska kunna leva i ett hållbart samhälle är det mycket viktigt att vi använder oss av den här helhetssynen.

Kemins Dag är ett ypperligt tillfälle för oss att kunna sprida information om den gröna kemin, hur forskningen går framåt med stormsteg, och hur en vanlig konsument kan bidra till omställningen. Kemi är grundstenen i alla gröna lösningar och en förutsättning för det hållbara samhället – eftersom allt vi ser omkring oss är faktiskt kemi.

  • #keminsdag