Vad är en mjukgörare?

Mjukgörare har använts sedan urminnes tider för att göra material mjukare: till exempel vatten för att mjukgöra lera och olja blandad med beck för att täta båtar.

Moderna mjukgörare fungerar enligt samma princip. Kombinerade med PVC (eller andra polymerer), erbjuder de unika fysikaliska och tekniska egenskaper och kan användas i ett otal applikationer i artiklar och produkter som utgör en väsentlig del av vårt vardagsliv.

Idag används nästan 6 miljoner ton mjukgörare globalt varje år, varav 1 miljon ton i Europa. Ftalater utgör mer än 80 % av denna volym.

Mjukgörarna delas upp i två grupper:

  • Generella mjukgörare - lämpliga för ett mycket brett spektrum av applikationer och bearbetningsmetoder. De ger en optimal balans mellan kostnad, mångsidighet och prestanda.
     
  • Specialmjukgörare - ger en eller flera speciella egenskaper som inte kan fås genom att bara använda en generell mjukgörare. De är anpassade till ett smalt spektrum av applikationer och produceras i mindre mängder än de generella mjukgörarna.
     

De mest använda generella mjukgörarna är de högmolekylära ftalaterna. De används för applikationer såsom tråd och kablar, geomembran, takduk, presenningar, belagda tyger, tapeter och golv.

Specialmjukgörarna används till leksaker, medicintekniska produkter, tätningsmedel eller material i kontakt med livsmedel. Exempel på specialmjukgörare är citrater, bensoater, trimellitater, polymera mjukgörare och fosfatestrar.

► Läs mer  www.plasticisers.org/plasticisers/specialty-plasticisers

► Vill du ha en mer vetenskaplig genomgång av hur mjukgörare fungerar kan du få det på denna sida www.plasticisers.org/science/technical-information-on-plasticisers