Avtal20
Viktiga faktorer som vi måste ta hänsyn i årets avtalsförhandlingar:
- Konjunkturavmattning
- Vi väntar en stigande arbetslöshet
- Vår industri är konkurrensutsatt även globalt sätt
- Sverige har bland världens största lönekostnader
- Vi har underliggande konkurrenskraftsproblem i Sverige
- Vi har en svag produktivitetsökning
Kollektivavtalen är en garant för fredsplikt så att de företag som är medlemmar i IKEM:s arbetsgivarförening kan ägna sig åt sin verksamhet och få stöd och hjälp av oss.

Lönemärket satt för svensk arbetsmarknad
Efter intensiva förhandlingar har IKEM och övriga industriförbund i natt kommit överens med facken om ett nytt löneavtal. Därmed är också normen för löneökningarna på svensk arbetsmarknad satt.Löneavtalet innebär en total kostnadsökning för företagen på 5,4 procent i ett 29 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2023.

Se avtalskonferensen
Från 1 november gäller nya kollektivavtal för Tjänstemännen, I-avtalet, Kemiska fabriker, Gemensamma metall och Återvinningsindustrinerna. Sidan är tillgänglig för medlemmar i arbetsgivarföreningen. Logga in på webben. Skapa inloggning

Information om nya kollektivavtalen
Sammandrag och i vissa fall kollektivavtalet som pdf-fil finns för: Tjänstemannavtalet, I-avtalet, Kemiska Fabriker, Gemensamma metall, Återvinningsindustrin och Oljeraffinaderier, Glasindustrin, Explosivämndesindustrin samt Sockeravtalet är publicerad och finns under "Kollektivavtal".
Sammandrag på engelska finns på Tjänstemannaavtalet och I-avtalet och Kemiska Fabriker.

FAQ om de nya kollektivavtalen
Vi har sammanställt en frågor och svar om de nya kollektivavtalen.

Senaste nytt
Under parollen "Senaste nytt" samlar vi nyheter, filmer och debattinlägg kring avtalsförhandlingarna 2020 där IKEM är huvudaktör eller där IKEM uttalar sig tillsammans med industrins arbetsgivarparter.
Industrins samarbetsavtal syftar till att främja industriell utveckling, lönsamhet och konkurrenskraft för att därigenom lägga en grund för god löneutveckling och goda villkor i övrigt för de anställda. Genom avtalet tar parterna ett gemensamt ansvar för lönebildningen.
Märkets funktion
Konstnadsökningar anpassade till internationellt konkurrensutsatta företags förutsättningar. Industrin har bäst förutsättningar att träffa normerande avtal. Märket upprätthålls genom arbetsgivarsamverkan
Processen vid avtalsförhandlingar

1 Växling av avtal
Den 20 december växlar IKEM avtalskrav med motparterna IF Metall,
Ledarna, Unionen, Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna. Därmed är avtalsförhandlingarna i gång.
Industriavtalet är grunden till att vi har kollektivavtal.

2 Förhandlingsperiod
Efter helgerna påbörjar vi våra interna möten då vi noggrant går igenom inkomna krav från motparterna. Därefter har vi enskilda möten med varje part (IF Metall, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer) då vi diskuterar det specifika kollektivavtalet.
Nu går vi in i förhandlingarna på allvar. Denna period pågår i två månader - januari till och med februari.

3 Mars Opartiska ordföranden (OpO)
En månad innan avtalen löper ut träder de opratiska ordförandena in i förhandlingarna och bistår parterna. Deras uppgift är också att bidra till ökad samordning vid kollektivavtalsförhandlingarna.
IKEM:s OpO:s är Robert Schön och Lars-Anders Häggström.

4 Industrin sätter märket
Industrin sätter det så kallade "märket" som är ett riktmärket eller normen för löner och avtalsvillkor för arbetsmarknaden. Detta innebär att nya kollektivavtal ska vara undertecknade senast 31 mars 2020 för berörda avtal.
Inom Svenskt Näringsliv finns överenskommelsen att det är Industrin som går ut först i avtalsförhandlingarna och sätter märket som sedan de andra medlemsorganisationerna håller sig till.

5 Senast 31 mars 2020
Den 31 mars är ett viktigt datum. Det är då IKEM:s stora avtal löper ut, Tjänstemannavtalet, I-avtalet, Kemiska fabriker, Gemensamma metall och avtalet för Återvinningsföretagen.
Dessutom löper nästan hela den privata och stora delar av den offentliga marknadens avtal ut 31 mars.

6 Partsgemensamma överläggningar
Om inte IKEM tecknat nya kollektivavtal med motparterna för de avtal som löper ut 31 mars går förhandlingsprocessen in i partsgemensamma överläggningar. Överläggningarna pågår sju kalenderdagar
De opartiska ordförandena leder dessa förhandlingar och kommer med högst två hemställan till oss parter.

7 Inget avtal - vad händer?
Om vi inom Industrin inte sätter märket inom sju kalenderdagar efter att avtalen löpte ut 31 mars råder inte fredsplikt längre. Därmed finns det risk för konflikter.

8 Ny förhandlingsomgång
IKEM:s kollektivavtal för oljeraffinaderier och glasindustrin löper ut 31 maj. Så innan detta datum har vi åter igen satt oss vid förhandlingsbordet tillsammans med vår motpart IF Metall.

9 Slutförhandlat senast 30 juni
De flesta av IKEM:s kollektivavtal är redan klara.
På bilden ser du IKEM:s förhandlingschef Henrik Stävberg.

IKEM:s kollektivavtal
IKEM har totalt åtta kollektivavtal. Det största arbetaravtalet är I-avtalet som omfattar över 20.000 anställda. Alla företag omfattas av Tjänstemannavtalet som gäller för över 36.000 anställda.
Våra kollektivavtal
- Tjänstemannaavtalet - gäller till och med 31 mars 2023
- I-avtalet - gäller till och med 31 mars 2023
- Kemiska fabriker - gäller till och med 31 mars 2023
- Gemensamma metall - gäller till och med 31 mars 2023
- Återvinningsföretag - gäller till och med 31 mars 2023
- Oljeraffinaderier - gäller till och med 31 maj 2023
- Glasindustrin - gäller till och med 31 maj 2023
- Explosivämnesindustrin - gäller till och med 30 juni 2023
- Sockerindustrin - gäller till och med 31 maj 2023
- Tvätt- och textilservice - gäller till och med 31 januari 2021

Våra motparter
IKEM förhandlar om nytt tjänstemannavtal med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna. Medan motparten är IF Metall för IKEM:s arbetaravtal.
På fotot ser du Henrik Stävberg som är förhandlingschef på IKEM.

Industriavtalet är grunden till kollektivavtalen
Industriavtalet är ett samarbetsavtal mellan arbetsgivarna och facken inom industrin. Avtalet har undertecknats av medlemmarna i Industrirådet som består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn. Industrirådets uppgift är att följa och främja tillämpningen av Industriavtalet.

Konfunderad över avtalspratet?
Det är en hel del ord och terminologi som i princip bara används då det är avtalsförhandlingar. Titta gärna i ordlistan som förklarar ordens betydelser.

Industrirådet - följer och främjar Industriavtalet
Skälet till att Industrirådet bildades var för att följa och främja tillämpningen av Industriavtalet och i övrigt behandla frågor som syftar till att skapa goda förutsättningar för industrin och dess anställda. Industrirådet består av ledande företrädare för samtliga parter.
Nuvarande sammansättning gäller sedan 1 juli 2019 till och med 30 juni 2020. Jonas Hagelqvist, vd på IKEM, representerar vår industri i Industrirådet.

Industrirådets utvecklingsråd
Industrins utvecklingsråd arbetar med frågor som berör industrins förutsättningar i form av forskning, utveckling, kompetensförsörjning, transporter och infrastruktur, energi och klimat och jämställdhet. Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd på IKEM, representerar vår industri i utvecklingsrådet.
På bilden till ser du Magnus Huss och Jonas Hagelqvist.