Stöd och rådgivning i tillståndsprocessen

IKEM ger dig stöd i processen!
Miljöprövningen tar lång tid, vilket hämmar utvecklingen för mer hållbar produktion. Du som är verksamhetsutövare kan påverka processen med bra underlag och dialog med myndigheter.

Följ Incendios resa till miljötillstånd
IKEM:s medlemsföretag Incendio nappade på IKEM:s erbjudande om att delta i IKEM:s projekt då vi ger stöd och råd före-, under och efter företagets tillståndsprocess.
På webben har du nu möjlighet att följa hur Ann-Sofie Hulstved miljöansvarig på Incendio och Rebecca Wennerberg, miljöjurist på IKEM arbetar för att tillståndsprocessen ska kortas ned.
Incendio är medlemmar i IKEM:s arbetsgivar- och branschföreningar. Företaget tillverkar bränsleadditiv, motor- och industrioljor, vattenbaserade kemikalier för industriella applikationer med mera.
Tillståndsprocessen steg för steg 1-9

1 Ta reda på om ni behöver tillstånd
Miljöprövningsförordningen listar de bestämmelser som anger när du behöver söka tillstånd. Tillstånd behövs om ni exempelvis ska tillverka läkemedel genom kemisk eller biologisk reaktion eller behandla farligt avfall.

2 Vem prövar ärendet?
Den instans som beslutar om verksamheten får tillstånd är antingen mark- och miljödomstolen (A) eller länsstyrelsen (B). I Miljöprövningsförordningen ser du om verksamheten är A eller B.

3 Tillstånd
Vid ansökan om tillstånd ska ni hålla samråd, upprätta en miljökonsekvensutredning och skriva ansökan.

4 Samråd
Det första ni behöver göra är att hålla samråd med myndigheter och berörda. Om ni missar detta kan ni ett senare skede behöva göra om hela processen.

5 Ansökan
Det är många viktiga delar som måste med i en ansökan om miljötillstånd. Vi ger dig råd om vad du måste ha med och vad du bör tänka på. En bra ansökan sparar tid och onödigt arbete.

6 Miljökonsekvensbeskrivning
Du ska bilägga miljökonsekvensbeskrivningen till din ansökan. Men denna bilaga ska också kunna läsas som ett fristående dokument.

7 Handläggning av ansökan
Domstolen eller länsstyrelsen kan begära en komplettering av din ansökan. Men även en kungörelse ska utfärdas och din ansökan ska ut på remiss till berörda.

8 Beslut
När din ansökan har behandlats av domstol eller länsstyrelse fattas beslut om ni ska få tillstånd eller inte.

9 Efter beslut
När ansökan är beviljad och ni fått miljötillstånd ska ni följa de villkor som bestämts i beslutet.

Hej!
Vi fokuserar på att korta ned och förenkla tillståndsprocessen. Frågan är angelägen för hela industrin.
Vi behöver hjälp av er som är ett av våra medlemsföretag - för ni är våra bästa ambassadörer! Berätta gärna för oss om vad ni stött på då ni ansökt om miljötillstånd. Du kan kontakta mig, Rebecca Wennerberg, via mejl eller ringa.
Jag är miljöjurist på IKEM och arbetar intensivt med tillståndsfrågorna.
Hälsningar, Rebecca
010-455 38 82 eller rebecca.wennerberg@ikem.se
Vår förhoppning är att vi inom en rimlig tid ska få vår ansökan godkänd med villkor som vi kan klara av.