Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Draksagor

Med hjälp av sagor och spännande experiment lär Berta ut kemi till de allra yngsta.

Berta är drakflickan som utforskar vardagens kemi. Hon bor med sin mamma i drakgrottan och allt hon gör eller råkar ut för inspirerar henne till spännande kemiexperiment. Ibland tar hon hjälp av sin storebror Gilbert som också gillar att experimentera.

Det finns två böcker om Berta. I varje bok finns det tio spännande sagor som var och en avslutas med ett spännande kemiexperiment som är lätt att genomföra på förskolan. Alla sagotexter är författade av Anna Gunnarsson, science centerpedagog på Navet science center i Borås. Experiment är utprövade på Navet och har använts i de barngrupper som besöker science centret.

Med Berta-böckerna vill vi väcka nyfikenhet på kemi hos de allra yngsta. Böckerna ger även en bra grund när barnen ska utveckla sin förståelse för naturvetenskap och sitt kunnande om enkla kemiska processer. I vuxenhandledningen till respektive bok finns NAVETs bästa tips och förslag på hur experimenten kan göras extra intressanta för barngruppen. Vuxenhandledningen innehåller även fakta om vad som händer under experimentet och förslag på ytterligare experiment som är lämpliga för den tänkta åldersgruppen.

Den första Berta-boken kom ut 2008. Sedan tidigare fanns det då två böcker om Bertas storebror Gilbert som kom ut i mitten på 1990-talet. Den första Gilbert-boken är slutsåld. Den andra - Kemidetektiven Gilbert bland skurkar och burkar – finns fortfarande till försäljning.