Skriv ut

Utskrift

Skriv ut
Berta - Grön i labbet

Bertas Fissaft

Du behöver:
¼ - ½ Rödkålshuvud
Kniv
Skärbräda
Ev skål
Plastpåsar
Tillgång till frys

Gör så här

  1. Hacka rödkålen i cm-stora bitar.
  2. Lägg ett par nävar rödkålshack i en kraftig plastpåse.
  3. Lägg in påsarna i frysen och låt ligga över natten.
  4. Ta ut påsarna ur frysen.
  5. Häll en skvätt varmt vatten (ca 2-5 dl) i plastpåsen. Ju mindre vatten desto mer koncentrerad blir rödkålssaften.
  6. Stäng påsen noga och knåda den försiktigt. Ställ påsen i en skål om det går hål i den.
  7. Efter en liten stund har vattnet blivit kraftigt färgat av rödkålen. Då är det dags att försiktigt hälla över saften i en annan behållare.

Det här händer:

I rödkål finns ett slags naturliga färgämnen, så kallade antocyaner. Färgämnet finns inne i rödkålens celler och de frigörs när cellväggen sprängs sönder av att rödkålen läggs i frysen.

Det fiffiga med antocyanerna är att de ändrar färg beroende på surhetsgrad. Antocyanerna är röda i sur miljö och blå i basisk miljö.

Antocyanerna finns, förutom i rödkål, även i bland annat blåbär, vinbär, rödbetor och röda druvor. De förekommer också i en hel del blomfärger till exempel i blåsippor, vallört och blåeld. Färgen på frukten eller blomman bestäms av surhetsgraden i cellvätskan. Omogna blåbär är till exempel röda eftersom de är sura. När de mognar ändras surheten så de blir blå.

Surt och basiskt:

Hur sur eller hur basisk en lösning är anges ofta med ett pH-värde. Ett lågt pH-värde innebär att lösningen är sur. Den har ett överskott på vätejoner, [H+]. Ett högt pH-värde innebär att lösningen är basisk, då har den i stället ett överskott på hydroxidjoner, [OH-]. Eftersom [H+] varierar över många tiopotenser mellan olika lösningar används en logaritmisk skala, det vill säga antalet vätejoner minskar tio gånger för varje steg uppåt i skalan.

En lösning sägs vara neutral (pH=7) när antalet vätejoner och antalet hydroxidjoner är lika många. Rent vatten har defintionsmässigt pH 7, men allt vatten i naturen påverkas av omgivningen och pH-värdet i vattnet varierar därför över landet.

Här finns en film som beskriver hur du tillverkar fissaft.