Bubbelormar med Berta
Bubbelormar med Berta - Berta Grön i Labbet

Bubbelormar med Berta

Du behöver:
Brödsirap
Diskmedel
Vatten
Plastflaska
Decilitermått
Matskedsmått
Strumpa som ingen ska använda mer (gärna frotté)
Gummiband
Skål
Sax

Gör så här:

  1. Klipp av sockan framför hälen
  2. Klipp bort botten på flaskan
  3. Vänd sockan ut och in så att du får den skrovliga ytan utåt.
  4. Trä sockan över den avklippta flaskan och fäst med en eller två gummisnoddar
  5. Häll en dl vatten i skålen
  6. Tillsätt ca 3 msk diskmedel
  7. Tillsätt ca 3 msk sirap
  8. Rör om så att det blandar sig
  9. Blöt sockan i såpvattnet
  10. Blås en fin bubbelorm

Det här händer:

I vatten finns starka krafter mellan molekylerna. De dras till varandra, man brukar prata om vattnets ytspänning. Det är ytspänningen som gör att t ex skräddare kan gå på vatten. Rent vatten håller ihop och bildar vattendroppar, inte bubblor.

När vi häller diskmedel i vatten minskar ytspänningen. Molekylerna i diskmedlet minskar dragningskrafterna mellan vattenmolekylerna, men de har tillräckligt mycket kraft kvar för att bilda en hinna. När man blåser sträcks hinnan och det bildas en sfär, en bubbla.

Sirapen gör så att bubblorna blir segare och mer hållbara. Frottésockan finfördelar såpvattnet och ökar anläggningsytan mot luftströmmen som då blir större. I stället för en stor bubbla så bildas många små bubblor.

Det här är en något förenklad beskrivning. Vill du lära dig mer detaljer om såpbubblans kemi så finns mer utförlig information här I KRC:s recept.
(Se länk).
Där används glycerol i stället för sirap, men den har samma funktion, att göra bubblan mer hållbar.

Här finns en film som visar hur du genomför experimentet – länk till instruktionsfilmen

https://www.youtube.com/channel/UCzH2m6VsKMJqPs-XTIc8_cw/

Länkar