Skriv ut

Utskrift

Skriv ut
Mjölkfyrverkeri med Berta - Berta Grön i Labbet

Mjölkfyrverkeri med Berta

Du behöver:
Karamellfärg, flera färger. Gör gärna hål i flaskornas lock
Fet mjölk
Diskmedel
Glas
Tallrik
Tops

Gör så här:

  1. Häll ut mjölk på tallriken
  2. Droppa karamellfärg på mjölken, det går bra att droppa flera lager färg ovanpå varandra
  3. Häll upp diskmedel i glaset
  4. Doppa topsen i diskmedel
  5. Sätt topsen i mitten på färgen
  6. Upprepa

Det här händer:

Inom kemin är ”lika löser lika” en viktig princip. Det betyder att olika ämnen inte gärna löser sig i varandra. Till exempel vill vatten inte gärna blanda sig med fett.

När lösta partiklar ändå håller sig svävande i lösningsmedlet utan att sjunka till botten eller stiga till ytan, kallas blandningen för emulsion.

Mjölk består till största delen av vatten som innehåller olika lösta ämnen, som vitaminer, protein och mineraler, men mjölk innehåller även fett. För att mjölk som vi köper i mataffären inte ska dela upp sig i ett skikt med vattenlösliga ämnen och ett med fett homogeniseras den.  På mejeriet finfördelas fettet till så små partiklar, att de kan hålla sig svävande i vattnet istället för att flyta upp till ytan. Homogeniserad mjölk är en emulsion.

När topsen med diskmedel kommer ner i mjölken händer två saker samtidigt; vattnets ytspänning minskar och det bildas små bubblor av fett omringade av diskmedel, s k miceller. Medan diskmedlets molekyler rör sig runt och slås samman med fettet krockar de med karamellfärgen som får fart i vackra mönster på tallriken. När diskmedlet är jämnt fördelat i mjölken avstannar aktiviteten.

Här finns en film som visar hur du genomför experimentet – länk till instruktionsfilmen