Videotävling
Videotävling - Fånga Kemins grundläggande beståndsdelar

Vinnarna utsedda i videotävlingen ”Fånga kemins grundläggande beståndsdelar!

Vinnarna utsedda i videotävlingen ”Fånga kemins grundläggande beståndsdelar!” Uppemot 15 000 röster från allmänheten avgjorde vilka som vann i finalen under ForskarFredag 2019.

Mer än 250 bidrag kom in till videotävlingen om periodiska systemet. Nio filmer gick till final och under ForskarFredag-helgen 27-29 september kom det in nästan 15 000 röster på finalbidragen. Nu är det klart vilka tre klasser som vann och får fem tusen kronor till klasskassan plus ett besök hos närmaste science center.

I kategorin årskurs 4-6 vann årskurs 5 på Bilingual Montessori School of Lund med filmen Jakten på grund­ämnena 119 och 120
Juryns finalistmotivering: Vilka kan de två kommande två grundämnena kunna bli? Hur kommer de att namnges? Det diskuteras i den här filmen på ett roligt och finurligt sätt.

I kategorin årskurs 7-9 vann NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping med filmen Aluminium
Juryns finalistmotivering: Det pizzafärgade mineralet bauxit är väldigt viktigt för Malmslätt och det har med kemi att göra. Varför det är så får du veta mer om i den här pedagogiska och tydliga filmen.

I kategorin gymnasiet eller introduktionsprogram vann klass NA19a på Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg med filmen Gallium och grafen

Juryns finalistmotivering: Ett genomarbetat manus visar konflikten mellan metallen gallium och det kolbaserade materialet grafen. Filmen behandlar flera olika perspektiv i en nyhetssändning med en reporter i konfliktens centrum.

Tävlingen organiseras av, IKEM, ForskarFredag , Kemilärarnas resurscentrum (KRC)Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners för tävlingen är Borealis , Nouryon och Perstorp

 

Länklista