Material för skolan

Här har vi samlat information om alla olika typer av undervisnings- och inspirationsmaterial som lärare och elever kan beställa från IKEM.

Välkommen att läsa mer om hur innovationer inom kemi- och materialteknik bidrar till ett mer hållbart samhälle.

 

Allkemi

Allkemi, Klass 7-9, Gymnasiet, Elev, Lärare
Intresseväckande läsning från kemins värld som bygger på tidigare publicerade artiklar i tidskriften Kemivärlden/Kemisk Tidskrift. Ungdomsmagasinet kommer en gång per termin. Elever i årskurs 7-9 och på gymnasiet kan beställa en kostnadsfri prenumeration på Allkemi. Samma sak gäller för lärare på alla stadier. Det går även bra att prenumerera på en klassuppsättning eller önskat antal ex.
Läs mer och beställ din prenumeration här

Bertas Experimentbok

F-klass 3, Lärare
Berta är drakflickan som älskar att experimentera och som lär ut spännande kemi till de allra yngsta. Boken, som är framtagen i samarbete med Navet science center, innehåller tio sagor om Berta. Varje kapitel avslutas med ett fint illustrerat experiment som är lätt att genomföra. Till boken finns vuxenhandledning, handdocka och storbok. Bertas Experimentbok finns även översatt till engelska och norska.
Läs mer och beställ här

Berta på nya äventyr

F-klass 3, Lärare
Andra boken om drakflickan Berta som älskar kemi och lär ut spännande experiment till de allra yngsta och deras pedagoger. Boken innehåller tio nya sagor om Bertas upptåg. Varje saga avslutas med ett experiment som är lätt att genomföra. Till boken finns vuxenhandledning och storbok. Berta på nya äventyr finns även översatt till norska.
Läs mer och beställ här

Skolnytt

Klass 4-6, Klass 7-9, Gymnasiet, Lärare
Alla lärare som prenumerera på Allkemi får även Skolnytt, IKEM:s lärarbrev. I Skolnytt informerar vi om fortbildningar, kemi-aktiviteter för elever, Kemins Dag och annat matnyttigt som är aktuellt inom kemi och skola.
Skriv ut Skolnytt

Materialpaket Kemins Dag

Klass 4-6, Lärare
Varje år utvecklar IKEM ett nytt experimentpaket till Kemins Dag tillsammans med några science centers. Lärare som vill fira Kemins Dag med sin klass kan beställa ett paket utan kostnad. Antalet paket är begränsat och de skickas ut i början på hösten till de lärare som beställer först. Det går bara att beställa via anmälningssidan som öppnar i slutet på maj.
Läs mer om Kemins Dag

Kemilektioner för grundskolan

F-klass 3, Klass 4-6, Lärare
Tolv kemilektioner som var och en är uppbyggd kring ett experimenten som passar till årskurserna 4-6. Till varje lektion finns även experiment som passar för årskurser 1-3. Det finns många förslag på experiment att hämta på nätet. Det som skiljer Kemilektioner för grundskolan från andra experimentförslag är att materialet även innehåller pedagogiska tips till varje lektion. Kemilektioner för grundskolan togs fram under Kemins år 2011, men är fortfarande lika aktuellt.
Här hittar du alla Kemilektioner för grundskolan

Plastkunskap för grundskolan

Klass 7-9, Lärare

Plast finns överallt i vårt moderna samhälle. Plastkunskap för grundskolan är ett undervisningsmaterial om plast, hur den tillverkas och vad den används till, men också om råvaror, nya återvinningsmetoder, hållbar utveckling, nedskräpning och mikroplaster.

Materialet, som är uppdelat på åtta kapitel, är tänkt att fungera som ett komplement i undervisningen för ungdomar i årskurs 7 till 9.  

Här hittar du alla kapitel i plastkunskap för grundskolan

Plastkunskap för gymnasiet

Gymnasiet, Lärare

Plast är ett material som får allt större betydelse i vår vardag. Plastkunskap för gymnasiet är ett utbildningsmaterial i första hand för teknikprogrammet, men avsnittet om plasterna och miljön kan även passa för kemiämnet på Naturvetenskapsprogrammet och för ämnet Naturkunskap. För eleverna finns kurslitteratur i form av E-boken "Värt att veta om plast". 

Läs mer

Periodiska systemet - folder

Klass 7-9, Lärare

Innehåller det periodiska systemet med alla grundämnen illustrerade. Förklarar även hur det periodiska systemet är uppbyggt, vad ett grundämne är, hur atomerna är uppbyggda, elektronfördelning. Format sex sidor A4. Pris 200 kr för klassuppsättning + moms och frakt.

Beställ från Industrilitteratur

Periodiska systemet – plansch

Klass 4-6, Klass 7-9, Lärare
Plansch över periodiska systemet med illustrationer som visar exempel på var respektive grundämne används. Innehåller även information om alla landskapsgrundämnen. Format 70x100 cm. Pris 100 kr + moms och frakt
Beställ från Industrilitteratur

Plastguiden - den första plastappen

Gymnasiet, Elev, Lärare
Plastguiden innehåller det mesta du behöver veta om plast. Appen, som är gratis, innehåller information om de vanligaste plasterna och videoklipp om de vanligaste bearbetningsmetoderna. Dessutom beskrivs fördelar och begränsningar med olika plaster, kemin bakom, hur plaster kan återvinnas och vad en viss förkortning betyder. Plastguiden bygger på boken Värt att veta om plast. Appen finns för Iphone, Android och Ipad.
Plastappen som htmlversion

Penna med periodiska systemet

IKEM Skola

Penna periodiska systemet
10-pack av penna IKEM.
Med utdragbar bild av det periodiska systemet.

Penna med periodiska systemet