Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Brexit: Vad kan svenska företag göra?

I slutet på november fanns ett framförhandlat avtal mellan EU och Storbritannien kring utträdet ur unionen. Den 11 december väntas beslut fattas i brittiska parlamentet. Oavsett utgång, har vi ett utträde framför oss och frågan blir därmed - finns det något svenska företag kan göra i förberedelsesyfte?

Ur ett arbetsgivarperspektiv kan Brexit kanske främst komma att påverka kompetensförsörjningen i företagen. De flesta branscher i Sverige har idag svårt att rekrytera och många stora företag är beroende av att kunna flytta personal mellan Sverige och Storbritannien. Risken är att Brexit kommer att försvåra detta och att kompetensbristen då blir ännu större.

Jens Hedström, chef för Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel uttrycker sig allmänt kring förberedelser hos företagen:
 

”Vårt råd till våra svenska medlemsorganisationer och företag är att sätta igång med en grundlig riskanalys och en handlingsplan om effekterna kring tull, tillstånd, logistik med mera – om detta inte redan pågår. Vårt råd till de politiska beslutsfattarna är att komma över de låsningar som finns och hitta lösningar som även fortsättningsvis säkerställer fungerande handel och investeringar. Och det snabbt! Framförhållning är nyckeln till att minimera företagens kostnader för Storbritanniens utträde. ”

Här kan du läsa Jens Hedströms artikel som är publicerad på Svenskt Näringslivs webbplats "Brexit-företagen uppmanas öka sina förberedelser"

 

Kommerskollegium rekommenderar


För stöd i arbetet med att analysera konsekvenserna av ett brittiskt utträde ur EU finns användbar information från Kommerskollegium. Kommerskollegium har bland annat sammanställt en lista med frågor som företaget bör ställa sig inför egen riskanalys av Brexit. Kommerskollegium har även gjort en riskanalys rörande Brexit som kan läsas på deras webbplats.

Kommerskollegium: Att fundera på inför Brexit

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in