Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Fler positivt inställda till industrin

Allmänhetens inställning till svensk industri blir allt mer positiv, det visar en ny rapport från Demoskop. Det skriver Industrin tar matchen i ett pressmeddelande. Hela 94 procent av de tillfrågade instämmer i att industrin är viktig för hela landet.
Demoskop har undersökt allmänhetens attityder till den svenska industrin. Rapporten, som är den senaste i en serie undersökningar där den första genomfördes 2015, visar att bilden av industrin är påfallande positiv. Hela 94 procent instämmer i påståendet att ”industrin är viktig för hela landet”, en ökning med 6 procent sedan den första undersökningen, 2015. 
 
Även bilden av industrins betydelse för miljön har förbättrats. I dag uppfattar 40 procent att industrin är mycket viktig för miljön, en ökning med 7 procent sedan 2015. Många uppfattar även svensk industrin som en avancerad modern aktör som klarar hård konkurrens och är något att vara stolt över.
 
– Vi stärks av att allmänhetens syn på industrin förbättrats. Det är också glädjande att insikterna om industrins betydelse för att lösa våra klimatutmaningar ökar, säger Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd IKEM och talesperson för Industrin tar matchen.   
 
Industrin uppfattas fortsatt som en attraktiv arbetsgivare. En klar majoritet, 67 procent, uppfattar industriföretag som attraktiva att jobba i. Det är i synnerhet bland äldre och bland män som industrin uppfattas som attraktiv, men även bland kvinnor och yngre dominerar den positiva bilden tydligt. 
 
–  Ett starkt intresse för jobb inom svensk industri är självklart avgörande för fortsatt framgång, men här finns mer för oss att göra. Vi behöver tydliggöra alla möjligheter som finns för den som väljer en framtid inom industrin. Även skola och samhälle behöver bli bättre på att berätta om vad industrin betyder för svensk välfärd, säger Magnus Huss.
 
Demoskop har intervjuat 1.707 personer.
 

Rapporten från Demoskop 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in