Från Nobelpris i kemi till läkemedel mot cancer och autoimmuna sjukdomar.

I förra veckan fick vi veta vilka som fick Nobels kemipris. Nästa fredag, på Kemins Dag den 19 oktober, bjuder IKEM in till ett seminarium om läkemedelsutveckling. Anna Sandström Science Policy and Relations Director Europe på AstraZeneca kommer berätta mer om företagets läkemedelsutveckling, en utveckling som delvis bygger årets Nobelpris.

Nobelpristagaren Gregory Winter är medgrundare till företaget Cambridge Antibody Technology som år 2006 köptes upp av Astra Zeneca. Gregory Winters medpristagare George Smith har utvecklat metoder för att ta fram proteiner genom att låta virus som infekterar bakterier, så kallad fagdisplay. Gregory Winter använde metoden för riktad evolution av antikroppar med målet att framställa nya läkemedel. Läkemedel som kan man motverka autoimmuna sjukdomar och i vissa fall bota spridd cancer.

Och just möjligheten att kunna behandla komplexa sjukdomar, som olika cancerformer och autoimmuna sjukdomar, är det som är i fokus för en stor del av AstraZenecas forskning. Området biologiska läkemedel står numera för ungefär hälften av företagets produktportfölj.

Under seminariet, som IKEM arrangerar tillsammans med Kemisamfundet och Nationalkommittén för kemi får du veta mer om AstraZenecas spännande forskning och vad som ligger högst på agendan när det gäller utvecklingen av nya läkemedel.

Läs mer och anmäl dig till seminariet här

 

 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in