Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Stort medialt intresse för Kemins Dag

Fredagen den 19 oktober firades Kemins Dag på ungefär 1.000 skolor runt om i landet. Ungefär 110.000 på barn och unga var med och genomförde årets experiment. Som vanligt var intresset från media stort.

Kemins Dag är IKEM:s största satsning på skolan. Genom att förse lärare med material ser vi till att 110.000 barn och unga varje år får vara med och genomföra spännande kemiexperiment. Målet är att skapa intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen. En annan viktig målsättning är att skapa förståelse för att kemi och kemikalier är viktiga om vi ska kunna lösa framtidsutmaningarna.

Materialpaketen är mycket uppskattade av både lärare och elever. Så här säger en lärare som intervjuats av märsta.nu: ”Eleverna tyckte att experimentet var jätteroligt och klarade av alla moment utan problem. Det gillade att blanda och röra och tyckte att alginatblandningen såg ut som ”slime” så de blev frestade att leka med det – vilket det inte fick. Vi lärde oss också att medellivslängden har ökat i Sverige”.

I år var temat för Kemins Dag Livsviktigt kemi. Experimentet gick ut på att tillverka kalciumalginat, ett ämne som kan användas för att kapsla in den aktiva läkemedelssubstansen så att den klarar sig genom den sura miljön i magsäcken. Eleverna fick även diskutera utveckling av läkemedel och deras betydelse för ökad medellivslängd.

På samma tema bjöd IKEM tillsammans med Nationalkommittén för kemi och Kemisamfundet in till frukostseminarium den 19 oktober. Anna Sandström Science Policy and Relations Director Europe på AstraZeneca beskrev företagets olika utvecklingsstrategier och forskningssatsningar. Per I. Arvidsson, professor och föreståndare för den nationella läkemedelplattformen vid SciLifeLab, inledde med att berätta om kopplingen mellan årets nobelpris i kemi och nya cancerläkemedel. Det blev ett spännande seminarium som uppskattades av besökarna.

Stort tack till Brenntag, Emballator Mellerud Plast, Nolato Cerbo och Univar, som gjorde det möjligt för IKEM att skicka ut materialpaketen genom att bidra med kemikalier och förpackningsmaterial.
 

Här kan du ta del av några av artiklarna, samt radio- och TV-inslagen om Kemins Dag.
 

Eddaskolan med i landets största kemiexperiment 23 oktober 

"Väljer man kemi-yrket kan man vara med och rädda världen" Vaken med P3 & P4 19 oktober 

Jenny Olander, Kemilärarnas resurscentrum visar Kemins Dags-experimentet  SVT Morgonstudion 19 oktober 

Jätteexperiment för att locka kompetens Processnet.se 19 oktober 

Kemins dag firades med masktillverkning på Teknikens hus P4 Norbotten 19 oktober 

Elever i Aspås lär sig om kemins betydelse för människans livslängd: ”Det luktar död morot” Östersunds-Posten 19 oktober 

Sveriges största kemiexperiment inspirerar 110 000 unga Norrtälje nyheter 19 oktober  (Inslaget finns ca 8 minuter in i programmet (06:08-06:16).

Mask-experiment ska väcka nyfikenhet för kemi P4 Kronoberg 19 oktober  

Aspås skola deltar i Sveriges största kemiexperiment P4 Jämtland 18 oktober 

Farstavikens skola med i stort kemiexperiment Mitt i Stockholm 16 oktober 

Jätteexperiment för att locka kompetensKemivärlden/Biotech/KemiskTidskrift 12 oktober 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in