Skriv ut

Be Maggan Casta Strumporna Bakom Radion!

Vissa saker är helt omöjliga att komma ihåg. Som att ta med sig matlådan till jobbet. Eller inköpslistan till affären. Eller för den delen att komma ihåg vad som stod på inköpslistan när man väl står i affären utan lista. Andra saker etsar sig fast i minnet och vägrar släppa taget vare sig de fyller en funktion eller inte. Som ramsor man ägnade två veckor åt att plugga in i början av september för dryga 20 år sen med syfte att lära sig periodiska systemet utantill. Be Maggan Casta Strumporna Bakom Radion summerar grupp 2 i det periodiska systemet.

Just i år är periodiska systemet lite extra intressant, för i år firar vi nämligen att det var 150 år sedan den ryske kemisten Dimitrij Mendelejev publicerade den första versionen av periodiska systemet. Av den anledningen har FN har utsett 2019 till Internationella året för periodiska systemet, vilket firas över hela världen.

När Mendelejev publicerade sitt periodiska system kände man till 63 grundämnen. Numera finns det 118 grundämnen i det periodiska systemet. Av dem finns 92 naturligt på jorden, resten har skapats i laboratorier. Nihonium, moskovium, tenness och oganesson godkändes och lades till så sent som år 2016.

De fem vanligaste grundämnena i jordskorpan utgör tillsammans 92 viktprocent: syre 45,5 %, kisel 27,2 %, aluminium 8,3 %, järn 6,2 % och kalcium 4,7 %. Därefter kommer magnesium, natrium, kalium, titan och väte. Dessa tio grundämnen utgör alltså mer än 99 % av jordskorpans massa. Övriga cirka 80 naturligt förekommande grundämnen utgör tillsammans mindre än 1 %. Det är kanske inte så konstigt att det blir brist på vissa grundämnen?

Många av bristämnen ingår i våra mobiltelefoner och annan elektronik. Det visar på hur viktigt det är att hitta effektiva metoder att återvinna strategiska metaller från elektronikskrot samt att utveckla nya tekniker och material som bygger på andra mer lättillgängliga grundämnen.

Sverige är rikt på mineraler och inte mindre än 20 grundämnen är upptäckta här (vilket förstås även beror på att vi haft många duktiga kemister).

IKEM vill förstås vara med och uppmärksamma det periodiska systemet och vikten av kemi i vår vardag. Därför utlyser IKEM tillsammans med Nationalkommittén för kemi, Kemisamfundet, Kemilärarnas resurscentrum, Vetenskap & Allmänhet och Nouryon en tävling för grund- och gymnasieelever. Genom att göra en kort film på temat grundämnen har man möjlighet att vara med och tävla om 5.000 kr till en klassresa och ett besök på något science center. Finalfilmerna kommer att visas på Forskarfredag 19 september, och vinnarna kommer att koras på Kemins Dag  18 oktober.

Du kommer förstås att kunna läsa mer om tävlingen här på vår skolwebb när den lanseras i slutet av april. Mer information om periodiska systemets år hittar du via länken i nedanstående lista.

Länklista

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in