Skriv ut

Fånga kemins grundläggande beståndsdelar!

Nu bjuder vi in elever i årskurs 4-9 och på gymnasiet att vara med och tävla om att göra en film på temat grundämnen. Bakgrunden har är att FN har utsett 2019 till Internationella året för periodiska systemet.

Det var den ryske kemisten Mendelejev som för 150 år sedan publicerade den första versionen av periodiska systemet, en innovation som ger oss en överblick över de grundämnen som finns och hur de reagerar med varandra. Man kan likna periodiska systemet vid en karta, som hjälper oss att orientera oss i kemins värld. Därför har det periodiska systemet haft en enorm betydelse för utvecklingen av många tekniker, nya material, medicin och livsmedelsprodukter.

Tävling – Fånga kemins grundläggande beståndsdelar

I samband med 150-årsjubileumet utlyser IKEM nu tillsammans med ForskarFredag, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet en videotävling för skolor!

Lärare och elever är välkomna att vara med och tävla om 5.000 kronor till klasskassan och ett besök på närmaste science center för hela klassen, inklusive resa, inträde och lunch.

Vinnarna presenteras på Kemins Dag!

Finalfilmerna kommer att visas under ForskarFredag den 27-28 september på ett antal platser i Sverige. Där kommer det finnas möjlighet att rösta på sitt favoritbidrag. Det kommer även gå att se finalfilmerna och rösta via webben här på ForskarFredag.se och iypt2019.se under denna helg. Bidraget med flest röster i respektive ålderskategori vinner.

Vinnarna offentliggörs sedan på Kemins Dag, fredagen den 18 oktober!

Tävlingen organiseras av, IKEM, ForskarFredag , Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners för tävlingen är Borealis , Nouryon och Perstorp.

Länklista

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in