Skriv ut

Grön i labbet – Berta lär ut kemi till de yngsta

Grön i labbet är en programserie för barn i åldern 4-8 år. I varje avsnitt visar drakflickan Berta ett nytt kemiexperiment. De är tillräckligt enkla för att den som är ”grön i labbet” ändå ska kunna genomföra dem. Genom »följa-John-experimenterande« kan alla vara delaktiga.

Sedan första sagoboken om Berta kom ut 2008 har tusentals barn ute på skolor och förskolor lärt känna den busiga och kemitokiga drakflickan. Nu blir Berta även filmstjärna. I nya programserien Grön i labbet visar hon, Anna Gunnarsson och barnen Elicia och Lirjon roliga och spännande kemiexperiment. Tanken är att barn ute på förskolor och skolor själva ska experimentera samtidigt som det tittar på programmet, att de ska experimentera tillsammans med Berta.

Berta Drake Grön i labbet

Berta Drake på YouTube

Programmen publiceras på Youtube varannan tisdag med start den 24 september.

Här kommer du till youtube-kanalen Berta Drake 

  • 24 september Upp & Ner
  • 8 oktober Bubbelormar
  • 22 oktober Mjölkfyrverkeri
  • 5 november Drakslime
  • 19 november Osynlig skrift
  • 3 december Osynlig gas

För att pedagogerna ska veta vad som behövs för att genomföra experimentet och hur det går till publiceras en instruktionsfilm en vecka före varje program. Information om vad som händer och om kemin bakom finns även i den bakgrundsdokumentation som publiceras på IKEM:s skolwebb.

Det finns två böcker om Berta. Båda är kombinerade sago- och experimentböcker. Alla sagotexter är författade av Anna Gunnarsson, science centerpedagog på Navet science center i Borås. Anna medverkar även i Grön i labbet och är den som kommit upp med programidén.

Intervju med Anna Gunnarsson publicerad i senaste numret av Kemisk Tidskrift (sidan31) 

Grön i labbet är ett samarbetsprojekt mellan Navet Science center och IKEM – Innovations- och kemiindustrierna. Alla experiment är testade av de barngrupper som besöker Navet.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in