Skriv ut
Alva och Marziet på Fryxellska skolan i Västerås experimenterar på Kemins Dag 2019.
Alva och Marziet på Fryxellska skolan i Västerås experimenterar på Kemins Dag 2019.

Kemins Dags-materialet uppskattat av lärare

Kemins Dag är en av IKEM:s största satsningar, varje år genomför 110.000 barn och deras lärare kemiexperiment med material som de fått från IKEM. Men vad tycker egentligen lärarna om materialet? För att ta reda på det har IKEM bett lärarna fylla i en enkät – gensvaret är överväldigande positivt.

Kemins Dag är numera en etablerad företeelse. I oktober varje år genomför 110.000 elever på ungefär 1.000 skolor och 15 science centers runt om i landet Sveriges största kemiexperiment. För att kunna fira Kemins Dag med sin klass kan lärare beställa ett kostnadsfritt materialpaket från IKEM.

― Målet är att väcka och sprida intresse för kemi. Experimenten ska vara roliga och enkla. Eleverna ska själva få experimentera och testa lite, det ger dem en känsla för kemins möjligheter, berättar Ulla Nyman, som är den på IKEM som arbetar med att ta fram materialet.

Årets experiment hade periodiska systemet som tema och materialpaketen innehöll allt som behövdes för att en klass skulle kunna genomföra två olika experiment. För att sätta ihop materialpaketen tar IKEM hjälp av medlemsföretagen. I år bidrog ArtaPlast, Brenntag Nordic, Emballator, Mellerud Plast, KiiltoClean Sverige, Nolato Cerbo samt Nordmann/Kemi-intressen med material.

Experimenten var anpassade för årskurs 4-7 och det är också där de flesta materialpaketen hamnar, ungefär 60 procent av de cirka 240 lärare som svarade på enkäten uppgav att de genomfört experimenten i mellanstadieklasser, medan 25 procent uppgav högstadiet.

― I år försökte vi vara extra tydliga med vilken ålderskategori som materialet lämpar sig för, kanske är det därför responsen är så överväldigande positiv. Lärarna brukar alltid vara positiva, men i år är det nog all time high, säger Ulla Nyman.

Så vad tyckte då lärarna? De har fått svara både på vad de tyckte om själva materialpaketen och om den lärarhandledning som följer med paketen. Lärarhandledningen innehåller framför allt mer bakgrundsdokumentation, men också information om de företag som bidrar med material.

Materialpaketen var enligt 98,8 procent av lärarna mycket bra (74,9 %) eller bra (23,9 %), lärarhandledningen tyckte hela 99,6 procent var mycket bra (76,6 %) eller bra (23,0 %).

Här är några kommentarer från enkäten:

”Fantastiskt bra att få erbjudande och material som detta. Tack för möjligheten att få delta. Mycket positivt. Varmt tack för ert initiativ att väcka intresse för kemi bland våra elever. Jag uppskattar det mycket.”

"Metallsalternas olika färger o eleverna var helt lyriska. Samtal blev lyckat. Plasten i helklass gick bra. Kunde gärna varit mer plast blev svårt att räcka till alla idéer."

”Vi pratade om det periodiska systemet och genomförde allt som ni skickat i lådan. Vi hade en otroligt fin dag.”

För att lyfta fram hur roligt det är med kemi kontaktar IKEM även media och det brukar alltid bli bra mediegenomslag, framför allt i lokalpressen.

Här kan du se en film om årets experiment 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in