Skriv ut

Mistra SafeChem - snabbare säkrare kemikalier

Mistra SafeChem är ett nytt program för att utveckla säkrare kemikalier snabbare. Programmet är Mistras största genom tiderna och omfattar 100 miljoner kronor under fyra år. Går det bra kan det bli en möjlighet att fortsätta fyra år till. 70 miljoner kommer från Mistra och 30 miljoner från de företag som engagerat sig.

Bland IKEM:s medlemsföretag har Astra Zeneca, Perstorp, Nouryon, BIM Kemi och BASF en del i programmet. IKEM deltar både själva och genom forskningssamarbetet SusChem. IKEM kommer bidra med sina nätverk av kontakter in i Europeiska forskningssamarbeten med industrin. Utöver industrin är det många forskare med från universitet, RISE och IVL. Även miljöorganisationen Chemsec är med.

- Det ska bli spännande med ett så stor satsning som är så pass långsiktigt. Vi hoppas det leder till ännu bättre förståelse mellan industri, myndigheter och forskare kring hur utveckling av säkra kemikalier kan förbättras. Vi hoppas också kunna hjälpa till så att svensk forskning på riskhantering blir ännu bättre en del av det europeiska samarbetet kring säkra kemikalier, säger Nils Hannerz, forsknings- och Innovationschef på IKEM.

I starten finns förhoppningar att kunna bidra till snabbare metoder för att undersöka risker hos nya kemikalier. Mistra var vid start-mötet tydliga med att de har höga förväntningar på programmet.

- Vi förväntar oss så klart många forskningsartiklar av hög kvalitet för våra 70 miljoner kronor. Men vi vill helst också ha någon typ av genombrott kring hur utveckling av säkra kemikalier går till så vi i framtiden kan säga att Mistra SafeChem var ett viktigt globalt steg i ny metodik, sade Christopher Folkeson Welch från Mistra vid startmötet.

Länklista

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in