Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Aspaplast i Bålsta ställer om och producerar skyddsvisir till Region Uppsala

När Anna Seilinger, vd för Aspaplast, läste en nyhet om några personer som tillverkade visir till sjukvården hemma tänkte hon att det måste ju Aspaplast också kunna göra. Nu produceras företaget 3.000 skyddsvisir om dagen och levererar till både Region Uppsala, Heby kommun och Uppsala kommun.

Det har väl inte undgått någon att det råder akut brist på skyddsutrustning i sjukvården med anledning av corona pandemin. Många ställer också upp och vill hjälpa till, men det är få som kan producera i så stor skala att det kan fylla behoven. Men det kan det kreativa plastföretaget Aspa Plast. Företaget har redan börjat leverera skyddsvisir i stor skala.

– I dagsläget producerar vi ungefär 3.000 skyddsvisir om dagen, men då går inte produktionen för fullt, vi skulle kunna producera mer, berättar Anna Seilinger, vd för Aspa Plast.

Aspa Plast finns i Bålsta utanför Uppsala. Företaget konstruerar och tillverkar kundspecifika exponeringslösningar i plast, främst till dagligvaruhandeln.

― När du till exempel plockar en vara i livsmedelsbutiken, pressbyrån eller på apoteket och den förpackning som står bakom matas framåt så finns det god chans att plastkonstruktionen, som på fackspråk benämns displayer, är konstruerad och tillverkad av oss på Aspa Plast, förklarar Anna Seilinger.

När Anna Seilinger fått idén att börja tillverka skyddsvisir kontaktade hon Akademiska sjukhuset som genast blev intresserade.

― Vi är vana att utveckla nya plastprodukter utifrån specifika behov och önskemål. Vi har kompetens att snabbt utarbeta en prototyp av den blivande produkten, det ingår ju i vår ordinarie verksamhet, så därför kunde vi ganska snabbt få fram ett skyddsvisir som sjukvårdspersonalen var nöjda med, berättar Anna Seilinger.

I och med att Aspaplast kom igång med sin produktion av skyddsvisir har Region Uppsala löst sin akuta brist på skyddsvisir. Och detta tack vare ett litet kreativt företag plastföretag i Bålsta med 22 anställda som kan producera industriellt utifrån sjukvårdens behov.

Och vad tycker då sjukvårdspersonalen om den nya skyddsutrustningen?

Enligt Aftonbladet, som intervjuat Björn Kardell, chef för serviceavdelningen på Region Uppsala, är Aspa Plast visir väldigt uppskattade av personalen. Många tycker till och med att deras visir är bättre än de ordinarie engångsvisir som Region Uppsala brukar köpa in.

Läs artikeln i Aftonbladet här 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in