Skriv ut

Utskrift

Skriv ut
Lena Lundberg, IKEM.

Återvinn all plast! - IKEM välkomnar regeringens industrisatsningar och startar plastkampanj

Kemisk återvinning är ett teknikskifte som möjliggör återvinningen av all plast. Sedan flera år finns diskussioner om att bygga ett plastreturraffinaderi i Stenungsund. Nu ökar chansen att det blir verklighet i och med att tekniken lyfts fram i regeringens budgetproposition för 2021. I propositionen tydliggör regeringen industrin viktiga roll att utveckla klimatsmart teknik som kan bidra till mer cirkulära och fossilfria lösningar.

― Det mycket glädjande att behovet av ett svenskt plastreturraffinaderi lyfts upp av regeringen i den breddade satsningen på Industriklivet, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM.

Med ett plastreturraffinaderi sluts kretsloppet för plast. Det skulle spara upp till 2 % av Sveriges koldioxidutsläpp. Kemiföretagen i Stenungsund utreder sedan länge möjligheten att bygga en sådan anläggning för kemisk återvinning. Tekniken finns, men för att det ska bli möjligt behövs också politiska åtgärder och investeringskapital. Samtidigt är det bråttom om industrisatsningen ska hamna i Sverige. Liknande anläggningar är på gång att byggas i bland annat Nederländerna och Danmark.

― Plast är ett av de bästa och mest flexibla materialen vi har. Plasterna behövs i ett hållbart samhälle, de är resurseffektiva material som minskar koldioxidutsläppen och sparar energi Men nu måste Sverige ta nästa steg för att återvinna all plast, säger Lena Lundberg.

Kampanj för plaståtervinning

För att uppmärksamma möjligheterna att återvinna all plast startar IKEM nu en också en kampanj i sociala medier.

I fem korta filmer svarar IKEM:s plastexpert Lena Lundberg på svenskarnas vanligaste och viktigaste frågor om plast:

  • Kan all plast återvinnas?
  • Hur ökar vi återvinningen?
  • Behövs plast?
  • Är plast dåligt för miljön?
  • Vad är skillnaden mellan mekanisk och kemisk återvinning?

― Syftet med kampanjen är att visa att all plast kan återvinnas om vi vill, men då måste också politikerna agera. Vi vill också få bort misstron mot plast och förklara att plast gör nytta i hela samhället; i förpackningar, bilar, kläder, byggnader och inom sjukvården. Dagens användning av plast gör att vi minskar vår klimatpåverkan, förklarar Lena Lundberg.

På IKEM:s webbsida https://www.ikem.se/fragor-vi-driver/atervinn-all-plast finns ytterligare information och svar på frågor om kemisk återvinning.

För mer information kontakta

Lena Lundberg, lena.lundberg@ikem.se, 070-662 93 31

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in