Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Coronaviruset: Så här kan arbetsgivaren agera

En högaktuell fråga är oron kring Coronaviruset. Vi har sammanställt hur du som är arbetsgivare kan agera om anställda varit i områden drabbade av viruset.
  • Medarbetare som kommer hem från Kina med symptom av någon sort, till exempel hosta eller feber, bör sjukskriva sig som vanligt.

  • Har någon vistats i något av de drabbade områdena bör kontakt tas med sjukvården för rådgivning. Inkubationstiden är, enligt Folkhälsomyndigheten, mellan 2 och 14 dagar, vilket innebär att det även i de fall man inte känner några symptom kan vara en rekommendation att man – om arbetet tillåter – arbetar hemifrån i två veckor. Ett beslut måste i dessa fall fattas i samråd mellan medarbetare och arbetsgivare.

    Folkhälsomyndigheten

    En rekommendation är att arbetsgivaren tar initiativ till en sådan dialog med samtliga medarbetare som nyligen kommit hem från något av de drabbade områdena.

  • Om det finns risk för att någon kan vara smittbärare, och det inte finns möjlighet att utföra arbetsuppgifter hemifrån, finns möjligheten att ansöka om smittbärarpenning. Smittbärarpenningen ligger på knappt 80 procent av lönen. Kontakta Försäkringskassan för ytterligare information om Smittbärarpenning.

    Försäkringskassan: Smittbärarpenning

  • Mer från IKEM om Coronaviruset

Coronaviruset: Åtgärder vid produktionsstörning

Coronaviruset – Vad gäller för arbetsgivaren?

 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in