Skriv ut

Grattis Perstorp, Sekab, Covestro, Dow och Bayer för era globala insatser mot COVID-19!

European Responsible Care award delas i år ut till kemiföretag som genom särskilda insatser har ställt om och tillhandahållit kritiska produkter till vårdgivare och äldreomsorg, hållit kritiska försörjningskedjor igång och samtidigt säkerställt att personal fortsatt har kunnat känna sig trygga på arbetsplatsen i en mycket svår pandemi.

Perstorps industrianläggning i Skåne var snabba att utnyttja en ledig produktionslina och starta en storskalig produktion av hand- och ytdesinfektion. Även Sekab i Örnsköldsvik ställde om produktionen för att leverera handsprit till sjukvården. Inom bara några veckor kunde företaget producera 65 000 liter handsprit, gjord på etanol från Örnsköldsvik.

― En förutsättning för att omställningen till ny produktion kunde starta så snabbt för båda företagen var också att flera myndigheter såg till att man rekordsnabbt fick förändrade regelverk, nya tillstånd och avtal på plats, säger Kristina Neimert Carne, sakkunnig kemikaliefrågor på IKEM.

Covestro prisades för sitt initiativ “We are 1: especially in times of the pandemic”. Genom det har man vidtagit en mängd säkerhetsåtgärder för att både säkerställa en god hälsa hos sin personal men också för deras familjer, närområden och samarbetspartners.

Dow Chemicals fick pris för “Dow COVID-19 program and Return to Workplace plan” som har syftat till att få både produktions- och kontorspersonal runt om i hela Europa att komma till arbetet på ett säkert sätt.

Bayers initiativ “Against COVID-19 Stronger Together” är en fem-faldig global strategi för att bekämpa COVID-19; informera, skydda, lindra, behandla och forska.

― Alla initiativen till omställning, forskning och samhällsansvar som företagen har tagit i en kritisk tid visar på hur viktig kemiindustrin är för det moderna samhället. Personlig skyddsutrustning, desinfektionsmedel och läkemedel är alla exempel på samhällsnödvändig användning av kemikalier, säger Björn Lindberg, ansvarig processäkerhetsfrågor på IKEM.

Fakta om Responsible Care

Responsible Care är kemiindustrins program för ständiga förbättringar inom miljö, hälsa, säkerhet och skydd. Genom att ansluta sig till Responsible Care åtar sig företag att på frivillig väg arbeta för ständiga förbättringar på sina anläggningar och inom koncernen, men också att rapportera framsteg och förbättringsområden på ett transparent sätt.

Här kan du läsa mer om Responsible Care på IKEM:s webbplats

Här kan du se prisutdelningen

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in