Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Kemiföretaget Perstorp startar storskalig tillverkning – säljer hand- och ytdesinfektionsmedel till självkostnadspris

Perstorps industrianläggning startar storskalig produktion av hand- och ytdesinfektion. Produktionen startade denna vecka och kapaciteten ligger på över 2 miljoner liter i månaden, mer än den nuvarande bristen på desinfektionsmedel i sjukvården. Produkterna erbjuds till självkostnadspris.

― Extraordinära tider kräver extraordinär omsorg. Jag är stolt över våra innovativa medarbetare som har sett denna möjlighet att hjälpa och drivit detta initiativ”, säger Jan Secher, vd på Perstorp Group och medlem i IKEM:s styrelse.

För att ett desinfektionsmedel ska fungera krävs flera olika kemikalier och den produktion som Perstorp nu startar bygger på ett samarbete mellan flera företag. Etanolen levereras av Absolut och övriga ingredienser tillhandahålls bland annat av Univar Solutions och ExxonMobil.

En förutsättning för att produktionen skulle kunna starta var också att flera myndigheter har sett till att man rekordsnabbt fått förändrade regelverk, nya tillstånd och avtal på plats.

Den färdiga hand- och ytdesinfektionen kommer förpackas och transporteras till Socialstyrelsen som sedan fördelar dem mellan regionerna. Den första leveransen väntas vara levererad till Socialstyrelsen efter påsk. Produktionen ska pågå så länge som Socialstyrelsen aviserar att man har ett behov utöver det som ordinarie producenter kan leverera.

Läs mer: Omställning av industriproduktionen – Corona/Covid19 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in