Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

LAS- och omställningsförhandlingarna avslutade - ingen överenskommelse nådd

Svenskt Näringsliv, PTK och LO har under en tid fört intensiva förhandlingar kring förändringar av anställningsskyddsregler och införande av ett omställningssystem för anställda inom privat sektor. Nu avslutas förhandlingarna utan att parterna lyckats nå en slutlig överenskommelse.

― Det är tråkigt att vi som parter inte lyckats få till en överenskommelse, men kanske inte helt oväntat. Det var ju stora frågor vi parter skulle hinna hantera på en mycket begränsade tid, säger Henrik Stävberg förhandlingschef på IKEM.

Det har funnits många konkreta förslag för en bättre fungerande arbetsmarknad uppe på förhandlingsbordet, till exempel omfattande åtgärder för stärkt kompetensutveckling för de anställda tillsammans med en ökad flexibilitet för företagen att kunna göra omställningar.

― Vi hade hoppats kunna göra en partsöverenskommelse, men nu får politikerna ta över utifrån den i juni presenterade statliga LAS-utredningen. Vi utgår från att den utredningen realiseras, säger Jonas Hagelqvist VD IKEM.

Enligt januariöverenskommelsen ska LAS-reglerna förändras. I juni presenterade LAS-utredningen sitt förslag. Utredningen innehöll bland annat utökade undantag i turordningsreglerna och borttagen möjlighet för anställda att ogiltigförklara en anställnings upphörande hos en arbetsgivare med högst 15 anställda.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in