Skriv ut
Foto: Bengt Säll

LAS-utredningen ”läckt”

En av de 73 punkterna i januariavtalet är att se över Lagen om anställningsskydd (LAS). I april 2019 tillsattes en utredning och på söndagen var det ett inslag i SVT:s Agenda som byggde på ett ”läckt” utredningsförslag. IKEM:s förhandlingschef Lars Askelöf ingår i den arbetsgrupp inom Svenskt Näringsliv som ska lämna kommentarer på utredningen och han är inte förvånad.

― Vår plan på IKEM var att kommentera utredningen när den blir offentlig nästa måndag, den 1 juni. Vi tycker att det är synd att det nu blivit en hätsk mediedebatt redan innan utredningen är offentlig, men jag är egentligen inte förvånad, säger Lars Askelöf.

I Agenda debatterades förslaget av vänsterledaren Jonas Sjöstedt och centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

― Även andra medier har hakat på, facket är snabba på att ge sig in i debatten och vänsterpartiet hotar med misstroendeförklaring. Vi väljer att i stället fortsätta debatten när utredningen är publicerad. Det tror vi ger ett mer konstruktivt åsiktsutbyte, säger Lars Askelöf.

På måndag kommer IKEM publicera mer information om innehållet i utredningen, om Svenskt Näringslivs inspel och om hur vi från IKEM ser på förslaget.  

― Min uppfattning, efter att ha följt utredningen, är att de förslag vi har sett inte innebär stärkt konkurrenskraft för svensk industri. Men vi får avvakta och se slutförslaget, avslutar Lars Askelöf.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in