Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Ljusglimtar i corona-tid

De flesta nyheter just nu handlar om allt elände som corona-viruset orsakar, men det finns också hopp. Företag som ställer om sin produktion till att tillverka de desinfektionsmedel som vården behöver, myndigheter som lättar på regelverken för att det ska vara möjligt, eller bara något så enkelt som att klargöra för anställda med sjukvårdsutbildning att det är möjligt att få ledigt för att hjälpa till i den hårt pressade vården. Exemplen är många.

Coronaviruset fortsätter spridas i Sverige och resten av världen. Hur ska vi agera för att minska smitt­spridningen? Kommer sjukvården mäkta med anstormningen av patienter? Hur ska företagen överleva? Och hur kommer krisen påverka Sveriges ekonomi, på kort och på lång sikt?

Det är lätt att bli pessimistisk i dessa tider med ett nyhetsflöde som rapporterar om allt elände viruset orsakar i samhället. Men då och då kommer även vissa glädjebesked.

I slutet på förra veckan meddelade Kemikalieinspektionen att myndigheten kommer ge generell dispens från kravet om godkännande enligt EU:s biocidförordning för desinfektionsmedel som innehåller 1-propanol eller 2-propanol. Myndigheten kommer fram till den sista juni även accepterar tillverkning av handsprit och desinfektionsmedel utan att produkterna finns med på den så kallade artikel 95-listan, den lista som alla biocider ska finnas med på för att få säljas.

― Vi på IKEM vill verkligen ge Kemikalieinspektionen en eloge för att de nu lättar på reglerna så att våra medlemsföretag kan sätta igång tillverkningen av produkter för yt- eller handdesinfektion, säger Kristina Neimert Carne.

Till exempel Sekab i Örnsköldsvik som nu ställer om produktionen för att leverera handsprit till sjukvården. Inom en till två veckor räknar företaget med att ha producerat 65 000 liter handsprit, gjord på etanol från Örnsköldsvik. I ett pressmeddelande skriver företaget:

– Smittspridningen av coronaviruset måste fördröjas och de äldre skyddas från smitta. Här i Örnsköldsvik har vi en hundraårig tradition av att förädla etanol och självklart vill vi hjälpa till att producera handsprit till sjukvården i detta akuta läge. Nu har vi tack vare ett snabbt agerande från berörda myndigheter fått klartecken att producera både handsprit och desinfektionsmedel, säger Tomas Nilsson, vd på Sekab.

Till vardags förädlar Sekab etanol till biodrivmedel och baskemikalier för kemiindustrin, samt utvecklar och levererar teknik för att framställa bland annat etanol från skogsrester och annan cellulosabaserad råvara. Men nu har företaget alltså ställt om för att kunna producera handsprit. De första 15 000 literna tillverkas redan i fredags, den 20 mars.

Bristen på desinfektionsmedel ställer till det i sjukvården, men också på företagen. Det försöker de nu lösa på olika sätt för att kunna hålla igång produktionen.

På Kemira Kemi i Helsingborg har man till exempel i brist på traditionella desinfektionsmedel börjat späda den väteperoxid som företaget tillverkar till en 3% lösning för internt bruk. Det har visat sig vara ett mycket effektivt medel, framför allt mot virus.

― Vi har också kontaktat region Skåne, LST och krishanteringen i Helsingborg och närliggande kommuner där vi meddelat att vi har denna möjlighet i en krissituation. Mottagandet har varit väldigt positivt, berättar Peter Kihlgren, platschef på Kemira Kemi.

Även AstraZeneca har startat en produktion av handsprit/desinfektionsmedel som används i den egen verksamheten i Göteborg och Södertälje. På det sättet behöver de inte köpa in sådant som behövs bättre på andra ställen, till exempel i vården.

AstraZeneca skriver också i mail till sina medarbetare att om utbildad vårdpersonal kallas in av lokala myndigheter för att hjälpa till i sjukvården så stödjer företaget det. Alla medarbetare kan också om de vill använda sina årliga tilldelade volontärtimmar för att göra samhällsinsatser.

Läs mer om Kemikalieinspektionens beslut om lättnader i regelverken om desinfektionsmedel på deras hemsida 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in