Skriv ut

Ny satsning ska lyfta processteknik

Nu inleds en 5-årig satsning om 100 miljoner på industridoktorander, industri-postdocs och marknadsföring av processteknik som ett spännande karriärval för den som börjat läsa på en Teknisk Högskola.

― Förhoppningen är att detta innebär en riktig nystart för området för både medlemsföretag och högskolor över hela landet, säger Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.  

Bakgrunden är att IKEM:s medlemsföretag berättat att rekryteringsläget för ingenjörer med fördjupning i utveckling av processer har blivit svårt. Skogsindustrierna upplever samma utmaning och det är allvarligt när klimatomställning kräver kompetens i processutveckling.

― Jag är otroligt glad att vi nu kommer igång med detta. Man kan beskriva det som en resa, från en enkel fika i Almedalen med medlemsföretag till att vi nu har en satsning på 100 miljoner och fem år. Men det har också varit mycket jobb, säger Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.

Satsningen är ett samarbete mellan IKEM, Skogsindustrierna, TEKO, SIP Bioinnovation, Vinnova, Chalmers och KTH.

― Jag är mycket tacksam för det goda samarbetet med medlemsföretagen, Anna Wiberg och Per Edström på Bioinnovation, Skogsindustrierna, SusChem och Vinnova. Tack, tack, tack!

Projektet bygger på att företag och högskolor satsar gemensamt. För IKEM:s bolag innebär det en chans att få hjälp att visa upp sin spännande verksamhet för ingenjörsstudenter. Det öppnas också upp möjligheter att kunna anställa en industridoktorand där företaget betalar 40 % av kostnaden och staten 60 %.

― Nu är det skarpt läge. IKEM:s medlemsföretag måste hänga på och visa landets ingenjörsstudenter att processutveckling är en superspännande karriärväg inom våra branscher.

Den 27 november anordnas ett informations och matchmakingmöte om projektet.

― Anmäl er gärna så att ni får mer information eller ring mig direkt om ni undrar något. Och glöm inte att som IKEM-bolag omfattas ni av det bästa kollektivavtalet i Sverige för doktorandanställningar, vilket gör det lättare att i denna satsning få en framtidsperson in i bolaget, säger Nils Hannerz.

Mer information

Informationsmöte 27 november  

Information om projektet

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in