Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Nya samarbeten förser vården med tvål och desinfektionsmedel

På förskolan sjunger barnen blinka lilla stjärna när de tvättar händerna. Numera vet alla svenskar, stora som små, att tvål är ett effektivt medel mot coronavirus. I sjukvården är det brist på både desinfektionsmedel och tvål. Genom ett samarbete mellan Kiilto och Krämfabriken får vården nu den tvål den behöver.

När regeringskansliet via IKEM bad Krämfabriken ställa om sin produktion till handsprit kontaktade Krämfabriken Kiilto. På grund av coronapandemin är behovet av både tvål och handdesinfektion just nu enormt. Tillsammans kom man därför fram till att de mest effektiva var att starta tvålproduktion.

Flaskor och pumpar köptes in, Kiilto delade med sig av recept, blandningsinstruktioner och ordnade transporter. Krämfabriken gick upp från två till tre skift, något som var möjligt tack vare att även tjänstemännen vid produktionsanläggningen i Borlänge hoppade in i produktionen.

– Det som har krävts är att alla inblandade givit allt i form av energi, tid och kunnande. Det här är inget sätt att maximera vinsten på kort sikt. Det handlar om att förse svenska vården med nödvändiga produkter, säger Patrik Hene, KiiltoClean AB:s landschef i Sverige.

Krämfabriken har i dag kapacitet att tillverka 18 ton Kiilto DAX Mildtvål per dygn. Strax före påsk gick de första leveranserna iväg till Karolinska i Stockholm och till Falu lasarett som därmed kunde klara sitt tvålbehov under helgen.

Ökad produktion av handdesinfektion

Förutom tvål behöver vårdsektorn handdesinfektion. För att kunna möta efterfrågan har Kiilto därför inlett även två andra samarbeten. Företaget Paragon i Vallentuna i Stockholmstrakten fyller flaskor med DAX Handdesinfektion. Från Paragon levereras 100 000 flaskor (á 500 ml) per vecka.

Det andra samarbetet görs med Inpac, ett företag som vanligen fyller småflaskor för The Absolut Company. Från Inpac levereras 50 000 flaskor (á 500 ml) per vecka.

Handspriten som förpackas hos Paragon och Inpac kommer från Kiiltos produktionsanläggning i Hankasalmi i Finland, som ställt om sin produktion från rengöringsprodukter för hushållet till handdesinfektionsmedel.

I juni kommer även Krämfabriken börja tillverka handsprit för Kiilto. Samtidigt som Kiiltos fabrik i Danmark för närvarande tillverkar tvål och desinfektionsmedel dygnet runt. Allt för att tillgodose den ökade efterfrågan.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in