Skriv ut

Stort intresse för webbinarium om SusChem Sweden

Närmare 70 personer ville gärna veta mer om SusChem Sweden när IKEM och IVL arrangerade ett gemensamt webbinarium på onsdagen. Det blev avrapportering av vad som är gjort, men också tid för reflektion och planer för framtiden.

IKEM och IVL har drivit SusChem Sweden tillsammans i två år. Inledningsvis arrangerades tre workshops för att fördjupa och utveckla projektidéer.

―Vi ville tänka långsiktigt, förbi cykler av forskningsagendor. Välja ut områden där Sverige har forskningsspets, berättade Sara Anderson, gruppchef och projektledare på IVL.

Det var dock inte lätt att alltid hålla sig till planen.

― Det gäller att fånga tillfället i flykten, även om det gör det svårare att planera. När Mistra SafeChem dök upp, valde vi att hänga på och det visade sig vara väldigt lyckosamt, sa Nils Hannez, forsknings- och innovationschef IKEM.

Tre exempel på projekt där SusChem Sweden engagerat sig presenterades. Dessa är:

  • Smarta loopar för plast och textil.  Vinnova finansierad, 1,2 miljoner kronor.
  • MISTRA SafeChem, som har en budget på 100 milj kronor på fyra år och som kan förlängas ytterligare fyra år.
  • Forskarskolan resurssmarta industrier som kommer utlysa 10-12 postdoc i höst och som finansieras av BioInnovation.

 Projekten presenterades under webbinareiet av Dämien Bolinius, projektledare IVL, John Munthe, programchef SafeChem och Nils Hannerz.

Under webbinariet fanns även tid för reflektion:

Susanne Kuschel, Senior Public Affairs Manager BASF Sweden, menade att det finns en stor potential för Sverige att få mer av pengarna i EU:s RAM-program. Men då måste man utveckla förmågan att samarbeta inom EU och göra sig mer attraktiv.

Staffan Filipsson, Business development and marketing, IVL, menade att det är viktigt att vara nere i Europa, att man kan påverka om man är med i rätt samarbeten. Han sa också att trendspaning och pengar behövs, men att det kan löna sig ordentligt och menade att akademi och företag måste lära sig samarbeta för att få till piloter och få del av den stora EU-kakan.

Webbinaret avslutades med att de som lyssnat fick lämna synpunkter och önskemål för framtiden.

Mest efterfrågat var digitala frukostseminarier på specifika teman och nyhetsbrev via mail. Man önskade sig bland annat information om goda exempel, nya utlysningar, seminarier och match-making events.

― Målet med SusChem Sverige är att stärka industrins konkurrenskraft att utveckla hållbara innovativa material genom samarbete med Sveriges forskare. Om vi fortsätter samarbeta på det sätt vi gjort hittills tror jag vi kan lyckas avslutar Nils Hannerz, IKEM.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in