Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Svensk industri ställer om – Trioplast kan producera 20.000 långärmade skyddsrockar per dygn

Svenska koncernen Trioplast har under de tre senaste veckorna jobbat intensivt för att ställa om sin maskinpark till att kunna producera skyddskläder i stor skala. Nu har de kapacitet att producera 20 000 långärmade skyddsrockar och ca 100 000 förkläden utan ärm per dygn.

― Vi har lång erfarenhet av att producera medicinsk plastfilm till sjukvårdsprodukter. Filmen har sedan skickats av våra kunder till Asien, där man sytt filmen till färdiga produkter i form av till exempel förkläden och skyddsrockar. Därefter har produkterna skeppats tillbaka till Europa. Nu har vi jobbat intensivt för att hitta en metod så att vi i stället kan svetsa de sömmar som behövs i långärmade förkläden, berättar Andreas Malmberg, koncernchef för Trioplast.

Sedan en tid tillbaka har Trioplast fört samtal med sjukhusen i Stockholmsregionen och nu kör produktionen igång. Kapaciteten är 20 000 långärmade skyddsrockar/dygn. I och med den nya metoden med svetsade sömmar kan produktionen nu ske i Trioplasts produktionsenheter i Landskrona och Trioplast Mo Industri i Bottnaryd utanför Jönköping. Det gör att Trioplast kan leverera direkt till sjukhus och vårdinrättningar från sina fabriker i Sverige.

― Vi har även produktion av skyddsförkläden utan ärm och har i dagsläget 120 000 förkläden i lager. Även dessa förkläden är efterfrågade inom sjukvården, men det är uppenbart att den största bristen idag är för långarmade skyddsrockar. Jag är väldigt tacksam att mina medarbetare ställt upp och jobbat hårt för att bara på ett par veckor ställa om till produktion av skyddskläder, säger Andreas Malmberg.

Corona-krisen har fått många, både privatpersoner och företag att vilja hjälpa till. Kreativiteten är stor och särskilt plastföretag har en viktig roll att spela eftersom nästan all skyddsutrustning i sjukvården är gjord av plast. I och med att Corona-viruset är så smittsamt är det också viktigt att den engångsutrustning som används håller hög kvalitet.

― Vår plastfilm håller hög kvalitet eftersom vi redan innan Corona-utbrottet producerar plast till sjukvården. Det som var utmaningen var att få till maskinell svetsning, det är det enda som fungerar om vi ska kunna producera så stora mängder att det räcker för sjukvårdens behov, avslutar Andreas Malmberg.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in