Skriv ut

Tyskland tar över ordförandeskapet i EU

Med mottot ”Together for Europe´s recovery” tar Tyskland över ordförandeskapet i EU från den 1 juli till den 31 december 2020. Ordförandeskapets prioriterade frågor är återhämtning från Corona-pandemin, EU:s långtidsbudet, förhandlingar om de framtida relationerna med Storbritannien samt flera pågående ärenden som klimat, digitalisering och Europas roll i världen.

Tillsammans med de två kommande ordförandeskapsländerna Portugal (1 jan-30 juni 2021) och Slovenien (1 juli -31 december 2021) har ett så kallad Trio-program tagits fram för de kommande 18 månaderna. Syftet är att få en smidig övergång mellan ordförandeskapsländerna och programmet fastslår också gemensamma utgångspunkter för arbetet för de kommande tre ordförandeskapen.

- Tyskland och de kommande ordförandeskapsländerna, Portugal och Slovenien, kommer att ha fullt upp. Återhämtningen, budgeten och arbetet kring genomförandet av den Gröna given är alla långsiktiga frågor av stort intresse för IKEM:s medlemmar, säger Mikael Möller, chef näringspolitiska EU-frågor på IKEM.

Tyska ordförandeskapets webbplats 

Läs om det tyska ordförandeskapets program

Läs om Trio-programmet 

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in