Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Fler forskarutbildade önskas – Välkommen till ett webbinarium om kemiindustrins kompetensbehov

Det går bra för kemiindustrin i Sverige, den växer. En stor utmaning är dock kompetensförsörjningen. Bara de närmaste fem åren räknar företagen med att anställa 11 000 personer. Eftersom en av sju anställda arbetar med forskning samtidigt som högutbildade behövs även utanför forskningsavdelningarna, är behovet av akademiskt utbildade är stort. Välkommen till ett samtal om kemiindustrins kompetensbehov 11 mars.

Kemiindustrin, kemi, läkemedel, plast- och gummi samt raffinaderi, står för 21% av Sveriges varuexport. Sektorn är alltså viktig för Sveriges ekonomi, men också en möjliggörare för hållbar omställning. Kemisk återvinning av plast, biologiska läkemedel, koldioxid och skogsrester som råvara, är bara några av områdena som utvecklas snabbt just nu.

Nu visar en rapport från IKEM att behovet av akademiskt utbildade är stort, en av sju anställda arbetar med forskning och högutbildade behövs även utanför forskningsavdelningarna. Samtidigt som nya kompetenser är avgörande för omställningen till nya råvaror och produktionsprocesser. Hur ska det lösas?

Den 11 mars klockan 10.15-11.30 arrangerar IKEM webbinarium om kemiindustrins kompetensbehov i en föränderlig värld. Ett samtal om hur kompetensbehovet kan lösas i samverkan mellan industri och akademi.

Alla intresserade har möjlighet att delta. Webbinariet är kostnadsfritt.
Anmäl dig till här

Medverkar gör Jesper Hedberg, chef Testa Center, Johan Tysk, professor i matematik och vicerektor Uppsala universitet, Karin Åmossa, chefsutredare SULF, Daniel Lindkvist, personalchef Cambrex, Nils Hannerz, tillförordnad näringspolitisk chef IKEM och Greta Hjortzberg, ansvarig Kompetensförsörjning IKEM. Moderator är Thomas Malmer.

Vid webbinariet presenteras även IKEM:s rapport ”Fler forskarutbildade önskas, Så kan Sverige som kunskapsnation gynnas av satsningar på kemiindustri och akademi”.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in