Skriv ut

Utskrift

Skriv ut

Leveranser till sjukvården och äldreboenden säkrad - avtal klart för tvättindustrin

Efter intensiva förhandlingar har IKEM och IF Metall i kväll kommit överens om ett nytt kollektivavtal för landets kollektivanställda inom tvättindustrin. Avtalet innebär en total kostnadsökning för företagen på 5,4 procent under ett 29 månader långt avtal som löper ut den 30 juni 2023.

Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM är nöjd med att avtalet är på plats.

‒ Det har varit tuffa förhandlingar, men jag tycker vi fört samtalen i en konstruktiv anda och vi är glada att vi gått i mål och att vi ytterligare en gång lyckats träffa ett avtal på märket, det är ett styrkebesked för den svenska modellen, säger Henrik Stävberg.

Tvättindustrin, som med tiden blivit allt mer av en textilservicebransch, sysselsätter närmare 3 000 kollektivanställda i Sverige. Företagen tvättar, men hyr även ut arbetskläder, lakan, handdukar och mattor.

På grund av pandemin har många verksamheter, de som till exempel tvättar hotellakan eller mattor till köpcenter, behövt kortidspermittera personal. För andra pågår verksamheten som vanligt med leveranser till sjukvård och äldreomsorg. Även andra personalgrupper är beroende av att verksamheten fungerar. En sådan grupp är renrumspersonal på företag som framställer vaccin eller kemikalier som behövs i vaccintillverkningen.

‒ Med den pågående pandemin har det känts extra angeläget att den här branschen ska kunna fortsätta arbeta utan störningar. Och det kan de nu, det är vi väldigt glada för, säger Henrik Stävberg.

Det nya avtalet för tvättindustrin/textilservicebranschen följer industrins märke och innebär dels höjda löner för de anställda, dels pensionsavsättningar. Den totala kostnadsökningen för avtalsperioden är 5,4 %, med en första höjning av lönerna den första februari 2021. Det nya avtalet innebär även att pensionsöverenskommelsen mellan SN/ LO / PTK nu kommit på plats även för tvätteriindustrin/textilservice.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in